Виолета Радомирска дебютира във Варна с Кармен на сцената на Опера в Летния театър – Варна 2022

0

20 юли 2022, 21.00, Опера в Летния театър – Варна 2022

Именитата българска певица Виолета Радомирска, възпитаничка на примата Александрина Милчева, свързала досегашния си творчески път предимно с швейцарската и германската оперна сцена, пяла също в Миланската скала, ще гостува през 2022 г. за пръв път във Варна. Под диригентската палка на маестро Григор Паликаров, в XIII издание на Опера в Летния театър тя ще представи на 20.07.2022 г. своята Кармен, една от любимите роли в богатия й репертоар. С образа на пламената, свободолюбива и своенравна циганка Виолета Радомирска жъне аплодисменти в Опера Цюрих, също в оперните театри на Люцерн и Бил, с Кармен гостува и на сцената на Софийска опера и балет.

В ролята на Дон Хозе ще се превъплъти великолепният тенор, режисьор и вокален педагог Ивайло Михайлов, възпитаник на Валери Попова и Калуди Калудов. Ивайло Михайлов, подобно на Виолета Радомирска, също е пристрастен към своя герой, влюбения войник, готов на всички заради Кармен. Тази своя коронна роля той изпълнява в Coliseo do Porto през 2014 г., Сполето, Перуджа, Орвието, Италия през 2017 г. и на още много други сцени у нас и в чужбина. Ивайло Михайлов е познат на варненската публика от участията му с централните тенорови партии в редица спектакли на Варненската опера, като „Ернани“, „Кармен“, „Набуко“, „Травиата“, „Тоска“, „Мадам Бътерфлай“.

В спектакъла на „Кармен“ на 20.07.2022 г., с режисьор Сребрина Соколова, любовната връзка между Кармен – Виолета Радомирска и Дон Хозе – Ивайло Михайлов ще взриви неустоимият тореадор Ескамилио, в изпълнение на солиста на Държавна опера Варна с международна кариера Свилен Николов. Сложната интрига ще подчертае с всеотдайността си влюбената в Дон Хозе Микаела, представена във вълнуващата интерпретация на сопраното Ирина Жекова. Цунига ще бъде басът Евгений Станимиров, Моралес – баритонът Иво Йорданов. Участват оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера Варна, заедно с хора на Варненската детско-юношеска опера с диригент Ганчо Ганчев.

ВИОЛЕТА РАДОМИРСКА – мецосопран

Виолета Радомирска е родена в София, участва в детския хор на БНР, завършва Музикалната академия, а от 1996 г. е ученичка на оперната прима Александрина Милчева. През 1999 г. става член на международното оперно студио в Цюрих, където остава до 2001 г.               

През 2002 г. получава наградата “Le Prix Europeen d’encouragement” от Европейската фондация за култура, която ежегодно отличава 10 млади музиканти от цяла Европа. В Операта в Цюрих участва в редица продукции, сред които: „Саломе“, „Ернани“, „Риголето“, „Хубавата Елена“ и др. Пее под диригентството на Николаус Харнонкур, Нело Санти, Валери Гергиев, Марчело Виоти, Уилиам Кристи и др. 

В периода 2002-2006 се присъединява към трупата на Опера Люцерн, където се изявява в „Кармен“, „Вълшебната флейта“, „Армида“, „Прилепът“, „Дидона и Еней“ и множество концерти. През юни 2002 г. участва в Милано с оркестъра на RAI, под диригентството на Арнолд Босман, в изпълнението на Стабат Матер от Шимановски. През 2004 г. влиза в състава на Опера Бил, Швейцария, на чиято сцена изпълнява централните мецосопрановите партии в „Пепеляшка“, „Сватбата на Фигаро“, „Атлантическият кайзер“, „Монтеки и Капулети“, „Милосърдието на Тит“, „Севилският бръснар“, „Орфей и Евридика“, „Риналдо“, „Орландо“, „Вилхелм Тел“, „Отело“ от Росини, „Така правят всички жени“, „Италианката в Алжир“, „Дон Жуан“, „Хубавата Елена“ „Идоменей“, „Прилепът“ и др.

През 2012 г. участва с Радиооркестъра на Мюнхен в записа на диск на операта „Le donne Curiose“ от Ermano Wolf Ferrari, а през 2013 г. – във Верди Реквием в KKL Люцерн, Швейцария. Гостува в Аахен, Германия в главната роля от „Ариоданте“ на Хендел и в „Севилският бръснар“ от Росини. От 2014 г. е на свободна практика. Участва в редица концерти и постановки: Стабат Матер от Перголези, „Въоръженият човек“ от Карл Дженкинс, Стабат Матер от Карл Дженкинс, Моцарт Реквием, Стабат Матер от Росини, „Кармен“, „Евгений Онегин“, „Парижки живот“, Стабат Матер от Дворжак и др. В сезон 2017-2018 пее в “Силата на съдбата” на Пловдивската опера, в „Кармен“ и Верди Реквием на Софийската опера и балет, в „Парижки живот“ на Опера Цюрих, също изнася концерти в Цюрих, Люцерн, Деломон, Швейцария.

В сезон 2018-2019 дебютира в Миланската скала с „Електра” от Р. Щраус, гостува отново на сцената на Софийската опера и балет в „Кармен“ и „Евгений Онегин, изпълнява Верди Реквием със Софийската филхармония, има концерти в Цюрих, Люцерн, Мюнхен. В сезон 2019-2021 отново е поканена от Софийската опера и балет за ролите на Кармен в „Кармен“, Амнерис в „Аида“, Олга в „Евгений Онегин“, Малика в „Лакме“, Малкълм в „Жената от езерото“, Принцеса Еболи в „Дон Карлос“, участва в концерти на Софийската и Плевенската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР.

Именитото българско мецосопрано гостува за пръв път във Варна през 2022 г. в XIII Опера в Летния театър с ролята на Кармен в едноименната опера на Би

ИВАЙЛО МИХАЙЛОВ – ТЕНОР

Завършва класическо пеене в ДМА „Панчо Владигеров“ в класа на Валери Попова с бакалавърска степен. През 2002 г. придобива магистърска степен по вокална педагогика от НБУ, през 2010 г. защитава втора магистратура по арт мениджмънт в АМТИИ Пловдив, през 2013 г. вече е магистър и по музикално-сценична режисура в АМТИИ Пловдив. Завършва Академия „Борис Христов“ в Рим и Академията за оперно бароково изкуство в Озимо, Италия. Ивайло Михайлов е възпитаник на големия български тенор, роден във Варна, Калуди Калудов.

Ивайло Михайлов дебютира в Софийската опера и балет през 2012 г. като Ернани от едноименната опера на Джузепе Верди в постановка на Варненската опера. Дебютът му в Букурещката национална опера е следващата година като Фауст от едноименната опера на Шарл Гуно. Следват Дон Хозе в Coliseo do Porto през 2014 г. и главната роля на Вакула в приказната опера „Черевички“ на Чайковски в операта в Каляри през 2015 г.

В продължение на 10 години е постоянен участник във фестивала на Античния театър в Пловдив. Следват „Бохеми“ през 2015 г. в Япония, „Бал с маски“ през 2016 г., „Кармен“ през 2017 г. в Сполето, Перуджа, Орвието, Италия. Пее на сцените в Палма де Майорка, Антверпен, Гент и др. В репертоара си поддържа над 30 роли, сред които коронните  Ернани, Дон Хозе, Родолфо, Фентън, Пинкертон, Алфред Жермон, Радамес, Фауст, Каварадоси.

Ивайло Михайлов има множество записи за БНР, БНТ, VTV и RAI. Работи с диригенти като Donato RenzettiLaurent CampelloneCarlo PalleschiJosé María MorenoМихаил АнгеловБорислав Иванов и др.

Дебютът му като режисьор е операта „Бастиен и Бастиена“ от В. А. Моцарт. През 2013-2014 е наставник и съдия в първото издание на Pop star to opera star – Виетнам и вокален педагог в X-factor.

Ивайло Михайлов е познат на варненската публика от участията му редица спектакли на Варненската опера, сред които „Ернани“, „Кармен“, „Набуко“, „Травиата“, „Тоска“, „Мадам Бътерфлай“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече