Виртуални разходки из музеите на България

0

Ученици от българските неделни училища „Българче“ в Неапол и „АзБуки“ в Рим и Колеферо правят неделни онлайн разходки из български музеи. В навечерието на Коледа те направиха обиколка из етнографския комплекс „Етър“ до Габрово. Техният гид Елена Минковска ги запозна с водните съоръжения, възрожденските къщи и чаршията със занаятчиите в „Етъра“.

Инициатор на инициативата на виртуалните екскурзии в български музеи и градове е БУ „Българче“ с директор Пепа Стефанова, а към нея се присъединява и „АзБуки“. Преди „Етъра“ децата имат дистанционни посещения в Дом-паметник с къща музей „Йордан Йовков“ в Добрич, къщата музей на Васил Левски в Карлово, замъка „Влюбен във вятъра“ в Равадиново и т.н. „С тези неделни онлайн визити на различни български музеи и градове връщаме децата в България, което им помага да поддържат връзката с Родината“, каза пред „Аз-буки“ директорът на БУ „АзБуки“ в Рим и Колеферо Мариола Георгиева.

 „АзБуки“ е създадено преди 6 години от културна асоциация „Асен и Илия Пейкови“ в Рим. Първата година е разчитало само на подкрепа от родителите, след това две години е подпомагано по Националната програма „Роден език и култура зад граница“ и вече трета година се финансира от Министерството на образованието и науката по ПМС №90.

„В края на първата година разбрахме, че в Колеферо, който е на около 60 км от Рим, живеят и работят около 50 хил. българи от Северозападна България, които искат децата им да имат българско училище. Още на следващата година записахме около 40 деца там. Част от родителите им работят от дълги години в Италия, роднините им също са се преселили там и връзките им с България стават все по-слаби. Това затруднява нашата работа, затова работим много. Организирахме народни танци, различни конкурси, свързани с родния бит и култура. Нашите ученици участват и в надпревари на други неделни училища, както и в такива на италиански и български учебни заведения и институции, и се представят много добре“, разказва Георгиева.

Сред набралите популярност е международният конкурс „Моята българска бродирана риза“, който се организира от „АзБуки“ вече четвърта година.

В последното му издание през 2020 г. се включват много участници от неделни български училища, детски градини, училища, гимназии, артшколи и учебни центрове от България. Децата се съревноваваха с рисунки, художествен текст и за пръв път и с мултимедийни презентации.

„Идеята на конкурса е на 11 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, всички българи, където и да са по света, да облекат бродирана риза, която да идентифицира тяхната народност и идентичност. Може да не е точно бродирана риза, а друга част от облеклото, но да е с шевица или друго, от което веднага да си личи към каква националност принадлежат – обяснява Мариола Георгиева. – Тази идея се покрива и с инициативата на МОН „Розите на България“, в рамките на която на 11 май всички българи по света играят хорà. За целта вземаме разрешение от общината, за да може в градинката срещу училището да играем български народни танци. Благодарни сме и на подкрепата, която получаваме от пасторите в църквите в Рим и Колеферо.“ 

Процесът на обучение се реализира по одобрени от МОН учебници за деца от чужбина по съвременен интерактивен метод. Чрез съвременни технологии се изучават българска граматика, песни, народни танци, етнография и религия.

В Рим занятията са в четвъртък следобед и в събота. Учителите са четирима, като има и хореограф и един онлайн преподавател по гайда от България, който преподава на 4 – 5 деца. Според закона за образованието в Италия в момента заради пандемията в класната стая може да има не повече от 6 деца, затова се прилага смесена форма на обучение. Децата ходят на училище ротационно – част от тях са в училище, а другите присъстват виртуално от вкъщи чрез компютъра и се редуват.

През 2020 г. се провежда и първият конкурс за есе на тема „ Моето лято в България“ за децата от неделните училища в Италия. Той е организиран от БУ „АзБуки“ със съдействието на Държавната агенция на българите в чужбина и Българското посолство в Рим. Децата имат възможност от 1 октомври до 15 ноември да се включат в онлайн конкурса, като разкажат какво са правили, като са се завърнали за лятната ваканция в България: дали са си намерили нов приятел, ходили ли са на почивка на море или планина, посетили ли са историческа забележителност или музей, как са се почувствали в родната си къща и т.н. „Конкурсът беше предизвикателство, защото много от българите тук не можаха да си отидат в родината заради пандемията и учениците трябваше да пишат по спомени. Въпреки това с есета се включиха деца от училищата в Милано, Еболи, Салерно и Пескара и в навечерието на Коледа им изпратих грамотите и наградите“, споделя директорката на „АзБуки“.

По инициатива на Българското неделно училище „Аз Буки Веди“ в Кьолн от 2011 г. се провежда конкурс по четене, който от 2017-а е междуучилищен. На него могат да се явяват по двама от най-добре четящите ученици от I и II клас от неделните школа в Европа.  От 2020 г. пък БУ „АзБуки“ в Рим и Колеферо организира подобна надпревара по четене, само че за ученици, които са завършили III и IV клас в неделните училища в Италия. На участниците в конкурса всяка седмица изпращат да прочетат по един разказ от приключенията на малкия Ян Бибиян и неговия непослушен приятел дяволчето Фют от детския роман на Елин Пелин. Вторият кръг включва четене на поезия в стихотворна форма, а третият – на скоропоговорка, и логично е най-забавен за децата.

„Надяваме се да стане междуучилищен и в бъдеще в конкурса да участват деца от всички държави. Направихме го след уточняване с инициаторите от Германия, за да стимулираме децата да четат повече и да са подготвени за V клас, когато в учебниците има доста дълги приказки от по 7 – 8 страници. До IV клас учениците четат до 1 – 2 страници и като дойдат дългите текстове, се плашат от тях и бързо се уморяват, така че конкурсът им е от полза“, завършва Мариола Георгиева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече