Висши полицаи разследвани като организирана престъпна група

0

Ръководители на Националната полиция са били разследвани от дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР, като организирана престъпна група през периода 2018 – 2020 г. Това съобщиха от МВР. Специализираната прокуратура е отказала да образува досъдебно производство през януари тази година. В момента Вътрешна сигурност обжалва това решение. 

Бившите министри на вътрешните работи Христо Терзийски и Младен Маринов опровергаха информация, че срещу тях е водено вътрешно разследване за участие в организирана престъпна група, след като от МВР обявиха, че ръководители в МВР са били проверявани от дирекция „Вътрешна сигурност“ .

Според Терзийски и Маринов двамата са замесени в конфликта между МВР и прокуратурата:

„Това съобщение на МВР е продължаване и разпалване на започналата война между Министерство на вътрешните работи и прокуратурата…Такива битки може да бъдат само от полза на бандитите“.

„Това ще е проблем и за служителите на МВР, и за служителите на прокуратурата да работят и да взаимодействат така, както го изисква високо ниво на борба с престъпността“. 

Главният прокурор Иван Гешев обясни, че не е запознат с конкретния казус.

„Главният прокурор е административен ръководител на административните ръководители. Всеки прокурор взима решенията си на базата на вътрешното си убеждение и доказателствата или данните по една преписка или досъдебно производство. Аз заставам зад всеки магистрат, който съвестно си върши работата и няма да допусна натиск – какъвто се случва върху конкретни магистрати, включително конкретни магистрати и конкретни случаи да бъдат използвани с политически цели. Прокуратурата ще защити всеки магистрат, включително и пред европейските институции – каквито действия вече сме предприели – от натиска, който им се оказва“, каза Иван Гешев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече