Владимир Иванов за цените на храните: Няма предпоставка за тяхното продължаващо увеличаване

0

Предстои задържане на цените за по-дълъг период от време.

Това каза председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов пред Радио „Фокус“.

„Близо 30 дена вече имаме стабилизация на цените. Имаше определено стрес миналата седмица във връзка с обявлението, че ще спре турският внос. Вече нещата се промениха, има и гръцка стока на доста по-ниски цени. Топлата зима ще предопредели малко по-ниски равнища на пресните зеленчуци. Мисля, че ще видим едно равновесие. Колкото повече наближава по-топлият сезон и по-високото предлагане на българска стока, най-малкото ще видим едно задържане на цените“, обясни той.

По думите му винаги преди големи празници хората се опасяват от това да скочат цените – няма никакво условия и фактори за такова нещо, но ако има – то ще бъде чисто спекулативно.

„Последните години показват, че по празниците не наблюдаваме някакви сериозни изменения в равнищата на цените. Няма да видим резки промени на цените на яйцата и въобще на продуктите, свързани с Великден“, добави Иванов.

„След появата на по-голямото количество българско производство и затопляне на времето, би следвало да видим „мъртъв пазар“ от гледна точка на цената на храните. Няма никаква предпоставка за тяхното продължаващо увеличаване. Ако видим такова увеличаване, очевидно нещо няма да наред, затова са мерките на правителството. По-скоро ще наблюдаваме задържане на цените в по-устойчив и по-дълъг период от време“, смята той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече