ВМРО с акция срещу промените в Изборния кодекс

0

Активисти на ВМРО излязоха на протестна акция пред парламента срещу промените в Изборния кодекс и възможността за разкриване на неограничен брой избирателни секции в Турция.

От акцията пред Народното събрание, носейки знамената на партията и тъпани, протестиращите от ВМРО се придвижиха пред сградата на президентството, за да посрещнат представителите на партия „Има такъв народ“, които тази сутрин върнаха връчения им от държавния глава мандат за съставяне на правителство и са вносители на промените в Избирателния кодекс.

От ВМРО остро възразяват срещу някои от тези промени в изборните правила и по-конкретно отпадането на ограничението на броя секции за гласуване в държави извън Европейския съюз и предстои  бъдат гласувани в пленарната зала.

„Предлага се уж грижа за сънародниците ни в Англия и САЩ, но ефектът ще е безконтролен вот в Турция. Това е страна, която отдавна е скъсала с демокрацията“, пишат от партията в специално обръщение, което тази сутрин  раздадоха под формата на листовки на идващите на работа депутати.

От ВМРО припомнят още, че на последните избори в Турция са гласували над 20 хил. души, а ако няма ограничение, според тях, те ще нараснат до 120 хил.

„За всички е ясно, че там гласува четвърто и пето поколение хора, които отдавна не знаят български и отдавна са излезли от българския обществено-политически живот“, заяви Александър Сиди, цитиран от БГНЕС. Според него тези гласове от Турция значително ще повлияят на  цялостното подреждане в парламента.

ВМРО изразява недоволството си и от премахването на представителството в Централната избирателна комисия на партии представени в Европейския парламент.

Пред президентството от ВМРО посрещнаха представителите на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов и Антоанета Стефанова с малоброен, но много гласовит протест. В момента, в който от ИТН започнаха да говорят пред медиите, бяха заглушени от възгласите на протеста.

Антоанета Стефанова обаче каза, че партията на Слави Трифонов е последователна и следва това, което е  обявила.

Тошко Йорданов допълни, че 45-ият парламент има перспективата да работи най-много един месец, който трябва да се използва за приемане, по думите му на „горе-долу сносно изборно законодателство“:

„Този парламент най-вероятно няма да изкара повече от един месец, което означава, че в този месец трябва да се направи най-необходимото, а това е да има долу-горе нормален изборен закон за следващия парламент, за предсрочни избори“, каза Йорданов.

В момента, в който приключиха тези изказвания, представителите на ИТН отново бяха заобиколени от протеста и придружени до автомобила на партията, който беше на паркинга на партийния дом.

Полицията се намеси, за да осигури и кордон и за да може автомобилът да потегли.

Александър Сиди от ВМРО коментира:

„Всъщност си вдигнаха заплатите, премахват ВМРО от изборната администрация и позволяват на Ердоган да се намесва в изборите в България. Това е всичко, което видяхме до момента. Да видяхте някаква промяна в Закона за извънредното положение например? Не, такава няма, защото това не ги интересува“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече