ВМРО с предупредителни протести срещу скока на цените

0

ВМРО започва предупредителни протестни действия срещу непоносимия скок на цените. Първата такава проява е планирана за днес в столицата, когато воеводите ще блокират от 14.00 часа кръстовището на бул. „Тодор Александров“ и призовават всички будни граждани се присъединят към тях.

Блокадата е срещу „бездействието на компетентните институции за драматичното поскъпване на електричеството, горивата, парното и всички стоки от първа необходимост“. От партията изтъкват, че след поредния провал да се направи правителство държавата влиза в още по сериозна икономическа криза. Според тях вследствие на некомпетентното управление на служебното правителство спекулата процъфтява.

За целта дори дават и примери с хранителни продукти, цени на горива.

Спрямо юли 2020 г. увеличението на газа е с цели 50%, за гориво за автомобила днес плащаме 25% повече от година назад. Скок на основни хранителни продукти: олиото с 54%, брашното с почти 15%, при хляба – 5%. Яйцата са поскъпнали с 6%, а сиренето – с 8%. При зеленчуците скокът е: 55% за краставиците, чушки – 14%.

„Цените на тока, парното тормозят българските граждани и убиват българския бизнес. Топлата вода пък е с 13.6% по-скъпа. Цената на тока за бизнеса в е два пъти над средната за миналата година и в пъти на тази в Белгия, да речем. Бизнесът е в будна кома. Стотици средни и малки фирми фалираха. Няколко структуроопределящи българската икономика български предприятия като КЦМ – Пловдив затвориха. Докато политиците си играят на нови проекти и залъгват народа със сладки обещания в бъдеще, всъщност му бръкнаха в дълбоко в джоба“, казват от ВМРО.

Затова от ВМРО настояват за:

1. Спешни мерки срещу спекулата на енергийната борса и активна роля на държавните енергийни дружества за преодоляване н дефицита.

2. Разпускане на КЕВР, която допусна това спекулативно повишаване на цените.

3. Мораториум върху износа на ток от частни фирми, за които всички знаем, че свързани и с видни политически фигури и  партийни централи, до овладяване ръста на цените.

4. Активни действия в Брюксел за предоговаряне на „Зелената сделка“, която ни обрича на скъп ток и за спасяване на българската топлоенергетика.

5. Правителството незабавно да рестартира преговорите със стратегически инвеститори за изграждането на АЕЦ „Белене“.

„Ако не бъдат взети необходимите мерки, нашите предупредителни протестни действия ще прераснат в гражданско неподчинение“, предупреждават те.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече