Внасяме и ядем отровно зърно от Украйна

0

Сериозни проблеми има с внесеното от Украйна зърно. По информация на Lupa.bg от агенцията по храните са имали съмнения за наличие на опасни пестициди по време на проверка на партиди от зърното. Това обаче е било заметено под килима. 

В същото време родните производители са наясно с внасянето на некачествено зърно и готвят протести. От месеци зърнопроизводителите предупреждават, че проблемите им се задълбочават и пристигането на стотици камиони със зърно съвсем не носят само икономически неизгоди зя тях. 

Качеството на зърното, което пристига е недоказано и затова не се говори от сега.

Още преди месец представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) имаха среща със служебния министър на земеделието Явор Гечев и след нея стана ясно, че притесненията на фермерите са свързани с евентуалното смесване на българско зърно с украинско. 

“Взеха проби, но се оказа, че Българската агенция по безопасност на храните няма акредитирана лаборатория, която да отчете тези проби. Държавата няма акредитирана лаборатория, която да следи какво влиза в страната! Докъде сме го докарали!?”, каза председателят на  Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. 

По думите му контролът в Украйна се извършва от международна фирма и понеже у нас няма акредитирана лаборатория, същата фирма прави контрола и у нас. 

“Нали ви е ясно какви ще са резултатите? Пробите се бавят два месеца. Подаваме постоянно сигнали. Към бивши овчарници в момента хвърчат едни камиони и изсипват там зърна”, каза Костадинов и добави, че при евентуално смесване на стоките, ако има проблем, фермерите ще бъдат компроментирани. 

Стопаните са категорични, че са съпричастни с ужаса, който украинците изживяват, но за тях контролът в България напълно липсва. Това, което влиза в страната е с лошо качество. 

Зърнопроизводители са успели да вземат тайно от склад, в който има украинско зърно, проба.  Тя е занесена за изследване в независима лаборатория. 

Становището на лабораторията е, че пшеницата е негодна за употреба. 

“Съдейки по това, което показва пробата, в България не се внася зърно от реколта 2022. Всичко, което идва е старо зърно”, каза Костадинов. 

Той даде пример със слънчогледа. 

“В момента мултинационалните износители, за да избягат от този проблем – износът на стар слънчоглед, наложиха един показател – киселинност. По-високата киселинност се получава при слънчогледа при по-дълъг престой по складовете. Такъв слънчоглед в другите страни не го искат. Складовете на търговци и преработватели са пълни с такъв стар слънчоглед, защото нов не е внасян, българският стои”, каза Костадинов.

По думите му най-засегнати са по-малките производители, които нямат складове. Търговците им извиват ръцете и купуват слънчогледа им на ниски цени. 

“Ще се окаже, че българският слънчоглед, който е качествен, ще се изнесе след време, а тук ще се преработи и ще влезе в търговската мрежа този стария, който е от Украйна, който не е изследван за остатъчни пестициди. И това ще го ядем ние, нашите деца. Това е големият проблем”, каза председателят на НАЗ. 

Според стопаните е необходимо да се намери начин българското и украинското зърно да не се смесват, а контролирането на това какво влиза в страната да е отговорно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече