Внесените от ИТН промени в Закона за съдебната власт не бяха приети

0

Парламентът отхвърли  и третия законопроект, внесен от опозицията в днешния дневен ред. Внесените от ИТН промени в Закона за съдебната власт не бяха приети.

Против гласуваха 7 депутати, 122-ма се въздържаха, включително БСП. Трима народни представители от ГЕРБ-СДС обаче се обявиха „за“, но гласовете не бяха достатъчни. 

Проектът предвиждаше намаляване на правомощията на главния прокурор чрез ограничаване на броя на заместниците му до двама – за Върховната касационна и Върховната административна прокуратура, институционализиране на общите събрания на всички прокуратури и Националната следствена служба и отмяна на възможността за командирована в системата на прокуратурата.

Въпреки принципното одобрение за част от предложенията управляващите се обявиха срещу приемането им сега – преди да бъдат приети конституционните промени.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ се обяви срещу „промени на парче“:

„Що се отнася до правомощията на главния прокурор, съгласете се, че там има конституционни пречки, които ние трябва да премахнем. Не съм привърженик да пипаме системата, управлението на системата сега със съзнанието, че след шест месеца ние ще започнем целия процес отново. Това не е добра законодателна практика“.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов коментира: 

„Колко пъти в последните две години е отварян закона за съдебната власт на парче, та сега се сетихте, че трябва да е нацяло и да се криете зад Конституцията?

Може да се криете зад каквото искате всички, но днес ще е брутално ясно, че всъщност законът за съдебната власт на вас ви е само дъвка, която трябва да говорите по избори“.

Поради изчерпване на времето за пленарното заседание обсъждането на Проекта на решение за отмяна на забраната за внос на украинско зърно беше отложено.

С тази точка ще започне утрешното заседание, каза зам.-председателят на НС Росица Кирова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече