Връщат класа и при по-малко ученици със сертификат

0

Дадена паралелката ще може да учи присъствено, ако 30% от учениците в нея искат да се върнат в клас с тестване или „зелен сертификат“ от следваща седмица. Това става след като Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество взе решение прагът за наличие на документ за ваксинация, преболедуване, антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване, за да може даден клас да се върне към присъствено обучение да бъде смъкнат от 50 на 30%.

Това ще даде възможност и да се върнат и по само 7,8, 9 деца в клас, ако само те са дали съгласието си. Досега, ако за поне половината деца не бяха съгласни с това условие, паралелката оставаше в електронно обучение, което ощетяваше желаещите да учат присъствено. От данните на МОН стана ясно, че около 7% учениците от 5-ти до 12-и клас искат да се върнат към присъствено обучение, но не могат, защото поне половината им съученици не са съгласни да ги тестват веднъж седмично или притежават „зелен сертификат”. „Чрез намаляването на изисквания процент готови да спазват изискванията на здравните власти в училище ще се върнат повече деца, които сега са вкъщи заради отказа на своите съученици или на техните родители за изследване за COVID-19 веднъж в седмицата“, посочват от МОН. Декларации за съгласие се приемат непрекъснато. Към момента тестове има за всички ученици в общините със заболеваемост над 250 на 100 000 души. Всички учат присъствено без тестване в общините с по-ниска заболяемост.

Несъгласните с щадящите тестове ще продължат да се обучават от дистанция. Според насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка училищата ще осигуряват на тези деца и младежи синхронно или асинхронно обучение в зависимост от своите възможности.

До Коледа няма да има други промени в режима за обучение в пандемични условия, обеща министърът на образованието и науката акад. Николай Денков. Той благодари на социалните партньори за конструктивния подход и сътрудничеството при осигуряването на безопасен присъствен процес в настоящите трудни епидемични условия.

Близо 5 млрд. лева са предвидените разходи за предучилищното и училищното образование за догодина. Към тазгодишните 4,446 млрд. лева (3,6% от БВП) са поискани допълнително още 834 млн. лева. Те ще обезпечат повишение на учителските заплати според ръста на средната работна заплата в страната, ще покрият съществуващи в момента дефицити и нови дейности по основните политики. Към бюджетите на школата също ще отида повече средства. Стандартите за издръжка на ученик и паралелка ще скочат с 20% заради повишените режийни и други разходи, както присъщи, така и свързани с пандемията..

МОН иска също повече средства за обхвата на 4-годишните деца в задължителна предучилищна подготовка. По-големи суми са предложени за подобряване на материална база, за дофинансиране на транспортни разходи на учениците, за обновяване на автопарка от училищни автобуси, за стипендии и за хранене на децата от задължителната предучилищна подготовка и учениците от I до IV клас.

Социалните партньори са подкрепили предложението на МОН за бюджет на образователната система за 2022 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече