Връщат малките ученици в клас до 8-и ноември, ако няма локдаун

0

Най-малките ученици от начален ще се върнат присъствено в класните стаи най-късно до 8-и ноември, но само ако няма пълен локдаун. Това стана ясно от думите на образователният министър акад. Николай Денков, който обясни, че все още не е ясно какви ще са тестовете за децата и как ще бъдат правени.

„Не мога да кажа дата, без да е избран изпълнителят, без да е ясно каква ще е организацията, без да сме пресметнали времето, в което ще подготвим тези, които ще правят тестовете. Това, което се появи в медиите, че от понеделник ще тръгнат децата – не е вярно. Опитваме се да влезем в другата седмица, но е напълно възможно да отидем до 8 ноември – това е крайната дата, ако няма пълен локдаун“, заяви акад. Денков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му родителите ще имат достатъчно време да направят информиран избор дали да позволят на децата си да ходят на училище – минимум два дни. След като бъде избран видът на теста ще стартира и информационна кампания по обществените телевизии. „Всеки един родител да има възможност да види и да прочете. В момента не ги използваме, защото все още не е ясен какъв ще бъде продуктът“, обясни образователният министър.

Министърът обясни, че спазват два принципа. ”Първият е, че за 1 до 4 клас присъственото обучение е много по-добро от онлайн обучението. Нашият фокус е да осигурим тази безопасна среда, в която родителите да се чувстват спокойни, че децата могат да влязат в клас. Вторият принцип е, че това трябва да става доброволно. Не искаме да стресираме родителите“, подчерта акад. Денков.

По думите му, от МОН обмислят варианти за комбиниране на присъствено и онлайн обучение с две групи ученици. „Една от възможностите е синхронното, или хибридно обучение. Слага се подходяща техника в класната стая, но тогава детето вкъщи е по-пасивно и затова тогава трябва да има човек до него. Друга възможност е учителите след учебните часове да му обърнат внимание, но за по-кратко време. Но присъственото обучение е истинското обучение и нашият фокус е да го осигурим“, категоричен е министърът.

Акад. Денков призова учителите да се ваксинират. „Забравете тези страхове, те са неоснователни. Дори да имате хронични заболявания, ваксините се препоръчват, защото при хроничните заболявания Ковид-19 протича тежко”, обърна се към педагозите той. За учителите също ще има безплатни тестове, ако не са ваксинирани или преболедували.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече