Връщат маските в болниците

0

Както и другаде в Европа, България също започва да взема мерки за започналата нова вълна на COVID-19. Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е предложил задължителното носене на маски да се върне в лечебните заведения, най-вече в областите с повишен ръст на болестта.

Днес с писмо от Министерството на здравеопазването ще разпоредим на регионалните здравни инспекции да издадат предписание за носене на защитни маски в лечебните заведения в градовете, в които има най-висока заболеваемост от COVID-19, обясни Кунчев.

Петата вълна на COVID-19, в която страната навлиза, ще достигне своя пик през август, смята Кунчев. В момента в Европа циркулира подвариантът на омикрон BА.5, който е 30 пъти по-заразен от първоначалната версия. „При въздушно-капкова инфекция, особено омикрон BА.4 и BА.5, каквито и да е мерки не могат да спрат разпространението. Те могат да намалят темпото и това е, към което ние се стремим“, коментира главният здравен инспектор.

Ситуацията с разпространението на инфекцията е сравнително спокойна сега, допълни той и посочи, че започва началото на вълна, която ще продължи, но никой не може да каже „до какви висоти ще стигне“, каза още Кунчев.

България в момента няма никакви мерки за COVID-19. Преди няколко дни МЗ силно препоръча да се носят маски в обществения транспорт и в затворени обществени обекти. За разлика от нас, в Европа все още маските са задължителни в транспорта и болниците. Освен това редица страни продължават да искат на границата сертификат за отрицателен тест, ваксинация или преболедуване. В Европа обаче има и страни, където заразените не се подлагат на задължителна изолация – това у нас все още се изисква.

Кунчев съобщи и една добра вест – в последните дни интересът към ваксините се повишава, като се увеличават не само поставените бустери, но и първичните дози. За изминалото денонощие са поставени 2269 дози.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече