Всеки трети сърбин – със застрашено психично здраве

0

Психичното здраве на всеки трети работещ в Сърбия е било застрашено по време на пандемията, а последиците от коронавируса са оставили най-много следи върху психиката на жените и работещите на вързраст от 35 до 50 години, които най-тежко са преживели всички негативни последици, предизвикани от пандемията. Това сочат резултатите от проучване на Съюза на независимите синдикати на Сърбия, целящо да покаже негативното влияние на коронакризата върху психическото състояние на работещите, съобщи Танюг.

Пандемията е допинесла за допълнителен стрес на работното място, за който съобщават 63 процента от работещите. На всеки трети негативно са повлияли промените в начина на работа и работната атмосфера.
Проучването е било направено върху извадка от 610 анкетирани от почти всички по-големи градове в Сърбия, от двата пола и от частния и държавния сектор, като повечето анкетирани са от държавния сектор.
Сред тях 30 процента са били позитивни на коронавирус и почти половината са съобщили за стреса, предизвикан от това, че заразата може да се предаде на тяхното семейство.
Резултатите от проучването показват, че в ситуация с такава пандемия се стига до нарушаване на психическото и физическото здраве. От физическите и психическите проблеми през последната година главоболие са имали 51 процента от анкетираните, безсъние – 48 процента, загуба на тегло – 10 процента, чувство на изолираност от останалите – 53 процента, неспокоен сън – 47 процента, пристъпи на тревожност – 25 процента, самота – 35 процента, тъга – 43 процента, депресия – 30 процента, чувство за малоценност – 23 процента, постоянно чувство на нервност и напрегнатост – 48 процента, чувство за вина – 20 процента.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече