Всички общински детски градини в София имат готовност да отворят на 4 януари

0

Всички общински детски градини имат готовност да отворят на 4 януари„, заяви пред БНР заместник-кметът на София доц. Тодор Чобанов. Той увери, че са осигурени дезинфектанти и необходимите лични предпазни средства за персонала, а на помещенията е извършена цялостна дезинфекция. По думите му в момента 4% от персонала на столичните детски градини е с положителен тест за Covid-19 или в карантина заради контакт със заразени. 

Тодор Чобанов обясни, че при завръщане на децата в детската градина няма да е необходимо да се представя бележка от личните им лекари, защото това би довело до струпване на родители при лекарите, което е преценено, че е опасно и затова не се изисква такъв документ

„Родителите ще декларират в свободна форма за липса на контакт със заразен“, посочи той и призова родителите да следят здравословното състояние на децата си и да не ги водят в детските заведения при проява на симптоми на заболяване.

Във всички общински детски градини са проведени анкети с персонала, в които те са заявили желание за ваксиниране срещу коронавируса, съобщи Чобанов:

„Мога да кажа, че има значителен интерес към имунизиране, но точни данни не могат да бъдат посочени все още, защото данните се обработват“.

Зам.-кметът коментира отворено писмо до медиите от неформалното обединение „Учители за безопасно образование“, в което те изразяват категоричното си несъгласие за възстановяване на учебния процес от 4 януари:

„Придържаме се стриктно към разпорежданията на здравните власти. Да, до края на пандемията винаги ще има риск, но анализите в момента показват, че рискът е минимален при спазване на всички протоколи за безопасна работа. Вземаме всички мерки, които могат да бъдат взети“.

Чобанов подчерта, че за всеки конкретен случай преценката трябва да е на директорите на училищата и детските градини – това важи и за решението дали учениците от 1-ви до 4-ти клас да носят предпазни маски в училище.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече