ВСС отложи за 4 май решението дали Иван Гешев остава главен прокурор

0

ВСС прекрати заседанието си и отложи до 4 май решението си дали Иван Гешев ще остане на поста главен прокурор.

Предложението за предсрочно освобождаване, направено от министъра на правосъдието Надежда Йорданова, трябваше да бъде разгледано днес, но членовете на съвета решиха, че първо трябва да се произнесат по редовността и допустимостта на предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор, направено от служебния правосъден министър Янаки Стоилов през юли 2021 година.

Министър Йорданова трябва до седмица да отстрани нередности, установени от ВСС в предложението на Янаки Стоилов. Те се състоят в това, че в него не са изложени конкретните фактически обстоятелства, за които се твърди, че съставляват посочените нарушения и съответно, уронване на престижа на съдебната власт.

Правосъдният министър Надежда Йорданова заяви:

„След произнасянето по допустимостта има процедура за насрочване на нов пленум – как ще подходи мнозинството аз към настоящия момент не мога да кажа. Няма никакъв проблем обединението на двете предложения. Както казах, аз поддържам предложението на професор Стоилов, дебатът по същество ще бъде по-дълъг, но нека все пак да имаме първо произнасяне по допустимостта на пленума на Висшия съдебен съвет и да си спазим процедурата“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече