Всяко трето дете у нас е затлъстяло

0

Един от основните въпроси, които си задаваме лятото е дали сме във форма. Според нутрициониста Яна Данаилова, най-лесният начин да влезем във форма е да не излизаме от нея, но ако не сме спазили тази максима – има начин да редуцираме здравословно теглото си.

„Трайната редукция изисква комплексен подход и време. Най-вече, за да постигнем трайни резултати. Лятото е благоприятен период за редукцията на тегло, тъй като има изобилие от плодове и зеленчуци на пазара, които са богати на фибри и малко калории. Те могат да дадат усещане за ситост на цената на малко калории“, каза тя.

По думите й гладуването е опасно и трябва да се случва под наблюдението на лекар.

„Не препоръчвам тоталния глад, но калорийният дефицит може да доведе до загуба на тегло. Хубаво е да увеличим двигателната активност, съня, активната почивка. Всеки човек има различен физиологичен статус, много често наднорменото тегло се развива не на фона на калориен излишък, а на хормонален дисбаланс – смущения в щитовидната жлеза, инсулинова резистентност. Това са лайфстайл заболявания“, допълни Данаилова.

По думите ѝ ние често нарушаваме чувството за ситост.

„Бебето, когато започне да върти глава, значи е сито. И тук майката трябва да спре, това: „Хайде за мама, хайде за татко“ води до нас възрастните, които нямаме усещане за ситост и ние нарушаваме тези сигнали от нашия мозък, и поглъщаме повече количества храна, отколкото е нужно. Обикновено количествата храна трябва да са с големината на юмрук, а аз, отивайки в заведение, виждам огромни порции. Статистиката в световен мащаб е плашеща, около 60-65% хората са с наднормено тегло, а затлъстяването е също в немалки проценти“, поясни нутриционистът.

Тя добави, че в България около 30% от децата под 18-годишна възраст са с наднормено тегло, а 11-12% са със затлъстяване.

„Това крие рискове за нашето здраве. Наднорменото тегло е възпалителен процес, нарушение на организма. Следва да подходим отговорно. Не толкова да редуцираме теглото си, колкото да възстановим здравето си, защото заболявания като диабет Тип 2, сърдечно-съдови заболявания, дори рак – тропат на вратата, когато не обръщаме внимание. Едно балансирано хранене, богато на храни, които изобилстват от фибри, фибро нутриенти, витамини, минерали, качествен протеин – това е формулата за здравословна редукция, съчетана с двигателната активност и сън. Безсънието води до напълняване“, категорична е Яна Данаилова.

„Може да има здравословен проблем, който стои зад това наднормено тегло. Когато човек дойде при мен с молба да му помогна да редуцира теглото си, го питам с какво се боря – с апетит или хормони. Когато е само апетит е лесно, тогава се структурира менюто, така че да има насищане на повече полезни мазнини и фибри, които създават усещането за ситост. Здравословният темп за редуциране на тегло е около килограм-два на седмица. Периодичните напъни да влезем във форма не водят до устойчив резултат, йо-йо ефектът ни е гарантиран“, коментира още специалистът.

Данаилова сподели, че ако имаме напълняване около корема, но на фона на слабо телосложение, тогава може да се помисли дали няма отклонение в нивата на инсулина или кортизола (хормон на стреса).

Попитана как да се борим с апетита към сладкото, тя отговори: „Фруктозата се метаболизира по различен начин от черния дроб. Ако консумиране само плодове не е страшно, опасен е глюкозо-фруктозният сироп, който е в десертите. Когато има глад към сладко, е хубаво да се изследва човешкото тяло и показателите, за да видим дали няма нарушения и тлееща или изявена инсулинова резистентност. Най-хубаво е да хапнем плод. По повод може да си позволим нещо сладко. Това, което ме притеснява мен, гледайки менютата в детските градини, е че сладките изделия с бяло рафинирано брашно са ежедневие. Това води до напълняване на децата, съчетано със седенето пред екрана, децата не играят навън, не тичат.“

А според нея консумацията на животински продукти е личен избор, но често прекомерната употреба има доста рискове.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече