Вучич откри „Балкански поток“ в Сърбия

0

Президентът на Сърбия Александър Вучич даде тази сутрин начало на функционирането на газопровода „Балкански поток“ в Сърбия и в страната започна да постъпва природен газ от Русия, предаде ТАСС.

Церемонията по тъмно в 6 ч. местно време (7 ч. българско) на четвърта газоизмервателна станция в селището Господжинци, недалеч от Нови Сад, е предавана пряко от агенция Танюг.

  „Днес е важен ден за нашата страна и нашия народ. Сърбия стана много по-богата след потичането на газа. Цената за един кубик ще е 155 долара на входа с България, плюс 12 до 14 долара транспортни разходи в нашата мрежа, преди това бяха 240 долара“, заяви Вучич.

В церемонията в Господжинци участваха също руският посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко, генералният директор на компания „Сърбиягаз“ Душан Баятович, представители на руски компании, строили газопровода.

По-рано сръбският президент заяви, че Балкански поток е запълнен с газ, а официалното му откриване беше планирано да се състои на 30 декември, но в последствие беше отложено за 1 януари.

Минаващият през територията на Сърбия газопровод представлява продължение на една от двете линии на открития на 8 януари 2020 г. Турски поток, по която газ от Русия ще постъпва първо в Турция, а после в България, Сърбия и Унгария.

Дължината на сръбския участък е 403 км, а проектната му мощност – 13,9 милиарда кубични метра газ годишно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече