Във Великобритания програмата за масово ваксиниране се движи по график

0

Във Великобритания министърът на здравеопазването Мат Ханкок увери, че програмата за масово ваксиниране се движи по график и че и трите ваксини, използвани в страната, са безопасни за всички възрасти.

Министърът допълни, че има достатъчно ваксини на „Пфайзер“ и „Модерна“, ако хората под 30 години ги предпочетат като алтернатива на „АстраЗенека“.

Решението от вчера на британския регулатор на лекарствата да предложи алтернатива на „АстраЗенека“ заради евентуалната връзка с редки случаи на кръвни съсиреци при ваксинирани с тази ваксина породи загриженост сред здравни експерти, че се подрива доверието в програмата за масово ваксиниране и особено в продукта на „АстраЗенека“.

Мат Ханкок обаче отбеляза, че ваксинирането работи съвсем успешно, че за последните девет дни броят на жертвите на Covid-19 е спаднал наполовина и дори с 98% от пика на смъртните случаи.

По повод на „АстраЗенека“ Ханкок каза, че решението на регулатора показва колко е прозрачна работата му по отношение на страничните ефекти, колкото и редки да са те, и колко е голяма грижата за здравето на хората, след като се предлага алтернатива на тревожещите се от тях.

Министърът посочи, че има достатъчно дози от „Пфайзер“ и „Модерна“ за близо 9-те милиона британци под 30 години, които още не са ваксинирани, ако всички те пожелаят замяна на „АстраЗенека“.

Ханкок отрече съобщенията, че са били изнесени 300 000 дози „АстраЗенека“ за Австралия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече