„Възраждане“ напусна парламента и излезe на протест

0

Парламентарната група на „Възраждане“ напусна пленарна зала и впоследствие сградата на Народното събрание и се присъедини към протеста срещу мерките и зеления сертификат, организиран от лидера на партията Костадин Костадинов. 

Преди това  от парламентарната трибуна депутатът Цончо Ганев от „Възраждане“ излезе с декларация, в която заяви, че депутатите днес за изправени пред изпит по демокрация. „Вие за първи път си позволихте яростно от тази трибуна да защитите, да гласувате и да приемете ограничаване на правата на депутатите. Вие забранихте и не позволявате част от опозицията да влиза в парламента. Това е потъпкване на демокрацията.“, заяви Ганев. 

Той посочи, че отвън вече са се събрали симпатизанти на партията, които искат падането на правителството. Народният представител обвини председател  на Народното събрание Никола Минчев във фалшификация на положителния му COVID тест и нарече ваксините „експериментална субстанция“. 

Председателят на ПГ на „Възраждане“ Костадин Костадинов е карантиниран заради контакта си със заразения с коронавирус Никола Минчев и не присъства в парламента. За сметка на това обаче, той отправя изявления срещу мерките онлайн от „Фейсбук“ страницата на партията. Те се излъчват и на видеостена пред Народното събрание.

В коментар на случващото се пред сградата на парламента, Стоян Михалев от „Демократична България“ заяви, че като човек, загубил близки заради коронавируса, призовава за спазване на мерките и за ваксинация. Той посочи, че човешкият живот е най-голямата ценност и трябва да се пази. Относно „Възраждане“ депутатът посочи, че въпреки заявките и твърденията им, част от тях са ваксинирани – те са запазили себе си, но призовават останалите да се изложат на риск.

„Вероятно има хора, които са им повярвали и са лишили от живот себе си или близките си. Това е абсолютно неприемливо“, допълни той и заяви, че протестът е по-скоро политически. 

Бившият здравен министър Костадин Ангелов уточни пред журналисти в кулоарите на парламента, че позицията на ГЕРБ винаги е била последователна – зеленият сертификат е продукт на обединенията научна общност в грижата за здравето на хората. ГЕРБ подкрепя зеления сертификат, тъй като той гарантира сигурността на всеки български гражданин.

Относно протеста той посочи, че е рисково събирането на много хора на едно място. Ангелов посочи все пак, че всеки българин трябва да бъде чут и да има възможността да защити правата си.

„В разгара на пандемичната ситуация да се организира протест е политическо некоректно“, заяви от своя страна депутатът от ДПС Хасан Адемов. Той уточни, че всеки гражданин има право да протестира, но в тази сложна обстановка не сега е моментът за протести.

Относно противоепидемичните мерки депутатът посочи, че ДПС е съгласно с едни и не чак толкова с други, но подчерта, че дори една мярка, ако се спазва от българските граждани, ще бъде много по-полезна, отколкото ако има 10 мерки и не се спазват. 

Станислав Балабанов и Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“ заявиха, че многократно са заявявали позицията си, че зеленият сертификат не е ефективен. По думите на Чорбанов ваксинация е необходима само за определени застрашени в обществото групи. И двамата депутати обаче бяха категорични, че няма да се присъединят към протеста. По техни думи, макар да имат различия по тази тема с коалиционните им партньори, те няма да позволят коалицията да се разпадне. 

Председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски обяви, че протестът не го притеснява. Организиране на протести, засягащи здравето на българските граждани е вредно за всеки, допълни той. По негови думи не е редно да има протести срещу мерките при положение, че в момента тече кампания за борба с пандемията. 

Искрен Митев от „Продължаваме Промяната“ е на мнение, че неговата парламентарна група подкрепя правото на хората да изразяват публично недоволството си. Той обаче посочи, че в условия на появата на нов вариант на коронавируса – Омикрон – това не е най-разумното. Приоритет е здравето на хората, категоричен бе той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече