ВЪРВИМ КЪМ ИЗБОРИ? Радев чака НС след това връчва втория мандат

0

Народното събрание следва да постанови акт по указа на президента, съдържащ предложение за избор на министър-председател и последвалото заявление за отказ от кандидата. Това коментираха за БНР от прессекретариата на държавния глава Румен Радев.

Едва когато Народното събрание се произнесе, президентът може да продължи конституционната процедура чрез връчване на втория мандат за съставяне на правителство в настоящия парламент.

Втората папка с проучвателен мандат се връчва на предложен за министър-председател от втората по големина парламентарна група – тази на коалицията ПП-ДБ.

Те има 7-дневен срок да изпълни мандата със състав на кабинет или да се откажат от него.

Изборът на кого да връчи третия мандат остава за президента Румен Радев. Ако и тази процедура се окаже неуспешна, според последните промени в Конституцията президентът трябва да избере служебен премиер между председателя на НС, управителя или подуправител на БНБ, председателя на Сметната палата, омбудсмана или техните заместници. Служебният кабинет действа в условията на работещ парламент.

А държавният глава избира кога да насрочи дата на изборите. Те не трябва да се проведат по-късно от два месеца след приключване на процедурата по раздаването на мандатите.

Мария Габриел подаде заявление в парламента, с което официално отказа да бъде премиер и ГЕРБ да състави кабинет. 

Като снощи премиерът в оставка Николай Денков призова ГЕРБ-СДС да изпълни уговорката отпреди 9 месеца за ротация в кабинета и да продължи управлението за още 9 месеца без промени в кабинета, с премиер Мария Габриел до влизане в Шенгенското пространство и еврозоната.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече