Вътрешният министър: Петър Тодоров не е изпълнявал задълженията си при знакови случаи

0

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че настоящият главен секретар на МВР Петър Тодоров не се е справил със задълженията си по закон и даде редица примери за пропуски в неговата работа, довели до смъртта на шестима полицейски служители. Той открои и негови пропуски по случая с убийството в Цалапица:

 – да организира, планира и контролира конкретните задачи вътре във ведомството на полицейските служители. 

Министър Стоянов даде за пример, че за кратък срок от време шестима полицейски служители са загубили живота си, без да влиза в конкретика. Не е имало и адекватни действия при завишените престъпления за кратък период срещу личността – като умишлени убийства и случаите на домашно насилие.

По-конкретно министърът се спря на детайли от убийството от Цалапица и пропуските на служителите, както от Районното управление в Стамболийски, така и от Областната дирекция на МВР в Пловдив.

„Горепосочените случаи показват, че са налице сериозни пропуски в дейността на главния секретар на Министерството на вътрешните работи, което е основание за прекратяване на неговите правомощия. До назначаването на нов главен секретар неговите правомощия се изпълняват от заместник-главния секретар. Надявам се, че президентът на Република България ще възприеме нашите аргументи, ще прояви разбиране при вземането на крайното решение относно искането за освобождаването на главния секретар от Министерството на вътрешните работи“, каза вътрешния министър.

Калин Стоянов заяви, че на този етап не се коментира име за нов главен секретар на МВР, като ще се изчака одобрението на президента Румен Радев на поисканото отстраняване на настоящия. 

Той коментира и какви действията, като в момента по убийството от миналата седмица на Алексей Петров.

„И към момента текат изключително адекватни оперативно издирвателни мероприятия. Има множество установени факти и обстоятелства, които следва да бъдат щателно проверени. За момента нямаме конкретика, но пак казвам има много обстоятелства, които ежедневно излизат и ние ежедневно проверяваме. Работи огромен екип от хора. Считам, че рано или късно ние ще имаме резултат“, обясни още вътрешният министър.

Той уточни, че се работи в тясна колаборация с прокуратурата по това знаково убийство. 

А що се отнася до възложените задачи на МВР по организацията на изборите на 29 и октомври Стоянов обяви, че МВР винаги е готово да проведе честни и демократични избори.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече