В България пристигнаха автобуси и коли с бежанци и дипломати от Украйна

0

Около 190 пожелали евакуация граждани на Украйна, България, Република Северна Македония, Германия и Армения тази сутрин пристигнаха в България с осигурен от Министерството на външните работи транспорт.

 За всички, които нямат близки или роднини у нас, където да отседнат, са организирани пунктове в област Варна.

Министър Теодора Генчовска информира, че със съдействието на турските власти чрез влакове днес са били евакуирани още български граждани от градовете Харков и Киев.

Около 36 часа е продължило пътуването на автобусите и автомобилите с дипломатическия ни корпус от Киев. При пристигането си на българска територия пътуващите споделиха, че са благодарни за създадената организация, както и че в Киев ситуацията е много тревожна.  

„Много страшно е в Киев. Много сме благодарни на българското правителство, че навреме ни спасяват“.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска, която беше на граничния пункт при Дуранкулак, увери, че за всички пристигнали хора е осигурено място за подслон, храна, както и превоз за тези, които не желаят да останат във Варна. В акцията по посрещането на бежанците в цялата страна са се включили и много доброволци.

Теодора Генчовска съобщи, че българите, които в следващите дни искат да се евакуират от Украйна, ще могат да разчитат на съдействие за това на Ситуационния център към министерството, тъй като, заради обстановката в момента, българските дипломати в Украйна са изтеглени от страната. Тя уточни, че с евакуирането на мисията в Киев и генералното консулство в Одеса тяхната функция се поема от Ситуационния център, с който всеки български гражданин, искаш да напусне Украйна, може да се свърже за помощ.Евакуираните от Киев споделиха пред журналисти, че са изключително благодарни на българското правителство, както и че по пътя, благодарение на добрата организация и ескорта, не са имали проблеми.

Областният управител на Варна Благомир Коцев, който също беше на граничния пункт, посочи, че в справянето с бежанската вълна от Украйна получават подкрепа от Българския червен кръст, Българо-украинското дружество, както и от редица доброволци.

Около обяд четирите автобуса с близо 200 бежанци от Киев пристигнаха в почивната станция на Министерството на отбраната в курорта „Св. Константин и Елена“. Част от хората ще отпътуват за други градове, сред които София и Пловдив.

Две жени – българката Десислава Пеева с 5-годишния Алекс, и Альона от Киев пристигнаха с автобусите. Те споделиха преживяното и благодарността си към България:

„Чуваш гърмежи, експлозиви, стрелят се. Детето, за наша радост, не разбира какво се случва. Аз също не вярвах, че нещо такова може да се случи. Просто с думи няма как да го опишеш какво е изживяването. Ужасно нещо е войната, аз не бих искала никога повече, не знам, в 21 век е просто необяснимо да има такива неща. Войната е нещо ужасно, не спите, спите с едно затворено око, и това е, постоянно сте нащрек. Ако нещо се случи да имате възможност да реагирате“.

„Голям стрес, моите близки останаха там, майка и сестра. Те няма възможност да дойдат, майка болна. Имаме приятели в Созопол, Разград,  Нямаме възможности, само малки раници, само с една раница и затова няма нищо. Усмихвам се, защото тук е много приятно, много обичам България, уча език и тука живее моята душа“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече