В Иран потвърдиха още две смъртни присъди на антиправителствени демонстранти

0

Върховният съд в Иран потвърди още две смъртни присъди на антиправителствени демонстранти. През декември властите в Техеран екзекутираха двама протестиращи – съдба, която заплашва десетки граждани на ислямската република. 

Заедно с потвърдените две смъртни присъди, Върховният съд върна за преразглеждане 5 други решения за най-тежкото наказание на по-ниски инстанции. В единия от тях, според Амнести интернешънъл, става дума за лекар, който не е участвал, но заедно със съпругата си е бил на мястото на убийство на член на проправителствените милиции „Басидж“.

Според властите, жертвата е била линчувана от тълпата на антиправителствена демонстрация на 3 ноември в близост до Техеран. По този случай Върховният съд е върнал за преразглеждане и решения, при които протестиращи са осъдени на много години затвор.

Стотици са загиналите при протестите в Иран, които бяха предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса Амини след ареста й заради неправилно сложен хиджаб.

Постепенно освен исканията за зачитането на женските права, демонстрациите придобиха антиправителствен характер, което доведе до твърд отговор от страна на властите.

На този фон през декември Иран започна да изпълнява смъртните наказания на някои протестиращи, започвайки с двама 23-годишни мъже, също обвинени в убийства на членове на „Басидж“.

Сред потвърдените днес смъртни присъди е тази на 18-годишен мъж, чието провинение по информация от правозащитни организации е запалването на полицейска кола.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече