В Китай осъдиха милиардер на 13 години затвор

0

Китайско-канадският милиардер Сяо Дзянхуа, основател на конгломерата Tomorrow Holding, беше осъден в Китай на 13 години затвор за финансови измами. Съответното решение е взето в петък от съд в Шанхай, предава ТАСС, като се позовава на местни медии.

Съдът постанови глоба на Tomorrow Holding в размер на 55,03 милиарда юана (8,09 милиарда долара) за множество нарушения на финансовите закони на страната. Милиардерът беше глобен и с 6,5 милиона юана (955,8 хиляди долара).

По време на изслушването беше доказано, че Сяо Дзянхуа многократно е нарушил местните закони, присвоил е големи суми от публични фондове, манипулирал е ценни книжа на пазара и е присвоил активи на компании под негов контрол.

Той контролира базираната в Пекин Tomorrow Group, която е създадена през 1999 г. и се занимава с инвестиционни дейности. През 2016 г. той беше класиран на 32-ро място в топ 100 на най-богатите хора в Китай според бизнес изданието „Хужун“, състоянието му се оценяваше на $6 млрд. От 2014 г. той живее извън континентален Китай.

В началото на 2017 г. в медиите се появи информация за мистериозното изчезване на бизнесмена, който имаше тесни финансови връзки с политическия елит на Китай. В частност South China Morning Post твърди, че магнатът е изчезнал на 27 януари 2017 г., след като е напуснал апартамента си в хонконгския хотел Four Seasons, придружен от група хора. Както предполага изданието, бизнесменът може да е бил отвлечен от китайски агенти и изпратен на континента за разпит във връзка с разследванията за измами на фондовия пазар.

От началото на 2017 г. финансовият регулатор на Китай стартира кампания за справяне с агресивните борсови спекуланти, които практикуват широкомащабна пазарна манипулация.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече