В Сараево искат по-строги ограничителни мерки

0

Гърция премахва от утре задължителната досега 7-дневна карантина за пристигащи пътници от Европа. Възстановяват се международните полети и към летищата на островите.

Влизане в страната се допуска с отрицателен PCR тест или със сертификат за имунизация, включително и с ваксини, които не се прилагат в Европа.

Избирателно на граничните пунктове обаче се извършва бърз тест за коронавирус на влизащите в страната, предупреждават здравните власти.

Докато Гърция разхлабва ограниченията – жители на босненската столица Сараево протестираха късно вчера с искане за по-строги противоепидемични мерки в Босна и Херцеговина.

Участниците в протеста настояха босненските власти да осигурят ваксини и да бъде изработена ясна стратегия за справяне с пандемията, а отговорните за тежката ситуация да подадат оставки. Чуха се и искания за смяна на цялото правителство на Мюсюлманско-хърватската федерация – една от двете съставни части на Босна и Херцеговина.

Междувременно стана ясно, че Румъния е изпратила нов транш от 132 000 дози ваксини на „АстраЗенека“ под формата на хуманитарна помощ за Република Молдова.

„Досега там са доставени други 72 000 дози ваксина, както и пратки с медицинско оборудване“, написа във Фейсбук държавният секретар в румънското министерство на здравеопазването Андрей Бачу.

А в турската столица Анкара беше разкрит Център за клинични проучвания на ваксинни проекти срещу Covid-19 и мутациите на коронавируса. В него ще се осъществяват всички фази по тестването на ваксинните проекти, а също и на медикаменти срещу коронавируса – както на местни, така и на чуждестранни проекти.

Скоро се очаква в центъра да започнат изпитанията в първа фаза на проекта за ваксина срещу коронавирус от инактивен тип, разработена в Турция.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече