В Скопие беше открит българския културно-информационен център

0

На тържествена церемония в Скопие министрите на културата на България и Северна Македония откриха новата сграда на българския културно-информационен център. Събитието премина при изключително засилен интерес и масирано полицейско присъствие. 

В сърцето на Скопие в присъствието на представители на българската общност в Северна Македония и на десетки македонски медии министрите на културата Велислав Минеков и Бисера Костадиновска-Стойчевска прерязаха трикольорната лента на входа на новата сграда на Българския културно–информационен център. 

„Културата е онзи мост, чрез който всички ние имаме възможност да се сближим, още повече да отправим поглед и надежда за общо бъдеще“, посочи министър Минеков.

„Разпространение и популяризиране на нашата култура и сближаване с другите народи, което всъщност представлява европейската стойност, към която ние се стремим“, каза Бисера Костадиновска-Стойчевска.

Първата инициатива след откриването е съвместна – изложба на български и македонски художници. А за в бъдеще директорът на Културния център Антония Велева обеща: 

„Една голяма част от събитията, които организираме и които планираме, да бъдат съвместни. Съвместни между представители на културните среди от двете държави“.

За събитието в Скопие пристигна парламентарна делегация от България. За  и представители на българската общност в Македония този ден е дългоочакван.

Георги Трендафилов е от Велес:

„Надяваме се и очакваме, че ще бъде даден максимален ангажимент да се доближи българската култура и наука до македонската общественост и до широката общественост тук в Скопие и това, което най-много ги интересува тук, в Македония – това са възможностите за продължаване на образование“.

Министър Минеков участва в откриването на новия български културно-информационен център в Скопие

Министър Минеков участва в откриването на новия български културно-информационен център в Скопие

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече