В „Столипиново” не искат да се преброят заради конспирации

0

Сериозни затруднения срещат преброителите в кв. „Столипиново” в Пловдив. Хората там често отказват да се преброят заради слухове за конспиративни теории и страхове, че събирали данните им за списъци за масова ваксинация.

В квартала живеят над 60 000 души. Към момента електронно са се преброили едва 3% от тях. По тази причина се налага преброителите да тропат на вратите и да разпитват обитателите на домакинствата. Преброителите апелират хората в квартала да подходят с доверие към тях.

„Видят ме и избягат. Скриват се, не излизат вън. 20 минути им обяснявам какво е преброяване и накрая ме гонят”, обяснява Красимир Ангелов.

Един от аргументите, с които в „Столипиново” отказват преброяването, е притеснението им, че ще бъдат поставени в списъци за масова ваксинация срещу коронавирус.

„Като цяло преброяването на територии с компактно малцинствено населени е трудно”, коментира Магдалена Костова, директор на дирекция „Демографска и социална статистика” в НСИ. „Със съдействието на МВР и районното управление вече нещата вървят добре, голяма част от населението е преброено”, обясни още Костова.  

Тя обясни и за случая в Перник, при който мъж стреля по преброителка.

„Сезирано е районното управление. Много неприятен случая. Не може с всеки преброител да ходи полицай”, каза Костова.

„Тя е опитала да се легитимира от далеч, но мъжът е стрелял. Много е изплашена”, заяви Магдалена Костова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече