В Страсбург: Наши евродепутати защитиха атомната енергия

0

Eвродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова заяви, че ако ЕС иска да осигури балансирана и безопасна електросистема, то той има нужда от атомна енергия.

„Ясно е, че енергията от възобновяеми източници е най-евтината, но тя е и най-несигурната, а и е трудна и скъпа за складиране“, каза тя пред пленарната зала в Страсбург по време на дебат за съхраняване на енергията.

„Не може да има енергийна независимост, ако няма сигурен източник на енергия“, каза от своя страна евродепутатът от партията на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки:

„Съвсем очевидно е, че вятърът не духа постоянно, както слънцето през нощта понякога залязва, колеги, така, че не могат да работят 24 часа слънчевите батерии, произведени от Китай. Такава енергия могат да произвеждат мощности, на които може да се разчита и които са предвидими. Такава мощност е ядрената енергетика.

Същата тази енергетика, която тук колеги в залата системно и последователно разрушават, унищожават, водени от някаква свръхзелена утопия или мотивирани от производителите на слънчеви батерии, на вятърни перки и на други такива пособия.

Докато се води такава политика, докато има такава шизофрения тук в тази зала и в  Европейската комисия, Европейският съюз и държавите му членове ще бъдат зависими от външни носители, от външни източници, а ние тук ще продължаваме да си чешеме езиците, да ме прощават преводачите“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече