В Студентски град: Хлебарки лазят бъдещите висшисти на България

0

Хлебарки съжителстват заедно с бъдещите висшисти на България в Студентски град. Тотална мизерия, остаряло обзавеждане, падаща мазилка и мръсотия съпътстват живота на младите хора, принудени да живеят в общежитията, за да се образоват в софийските университети. Това показа проверка на „Телеграф“ на място.

„Аз съм в шок. Бях чувала какво ли не, но сега, като видях къде съм попаднала, ми идва да се самоубия. Тук няма нормални условия за живот“, коментира първокурсничка, настанила се от две седмици в едно от общежитията. „Единственото е, че на свободен наем цените в София са космически и сме принудени да живеем в мизерия, а от университетите не осигуряват средства за ремонт“, допълни друг студент.

Разходи

Младите хора признават, че родителите им са купували материали, с които са си освежили стаите, ремонтирали баните и подменили обзавеждането. Но не всички имат и тази възможност, по-бедните студенти не могат да си позволят ремонт за тяхна сметка. „Майсторите в София взимат много скъпо на квадрат, не е като в провинцията. А условията са ужасни“, жалва се друга студентка. Студент призна, че направил ремонт за 2500 лева, като запазил всички касови бележки и фактури, но от университета категорично му отказали да го възмездят дори наполовина от платеното. „Те даже ни насърчават сами да си ремонтираме, но правят уговорки, че е изцяло за наша сметка“, допълва друга студентка.   „Телеграф“ посети на произволен принцип няколко общежития на Техническия университет, Софийския университет и Медицинския университет – картината навсякъде е една и съща.

Условия

Ужасяващи условия, липса на елементарна хигиена в общите помещения, за които няма чистач, а студентите са принудени сами да метат коридорите. Изключително остаряла материална база, мебели от средата на 1980-те години на миналия век. Отделно се оказва, че е пълно с вредители, тъй като не се отделят средства за пръскане и обезпаразитяване. В общежитията е бъкано с хлебарки, има и дървеници. Студенти твърдят, че в мазетата се разхождат плъхове колкото котки, имало и мишки. „Ние си гледаме котка и нямаме мишки, но тези на първия етаж имаха“, призна студентка. „Сами си купуваме препарати за почистване, тоалетни принадлежности, нищо не осигуряват“, допълни друга.

Сметки

Студентите обясниха, че плащали по 25 лева наем, което е символична сума, но за сметка на това токът излизал много скъпо. Причината е, че в студентските общежития токът е промишлен, тъй като нямат статут на жилищни сгради, а са към университетите. „Аз съм от средата на месеца и ми дойде 70 лева ток, което е абсурдно“, оплака се студентка и призна, че нейна колежка в съседство имала сметка от 200 лева. Младите хора са притеснени за зимата, тъй като в мизерните панелки е студено и отоплението също изисква повече средства. Блокчетата не са санирани, част от тях са и със стари дървени дограми, има и късметлии, където поне дограмата е сменена.  Все пак има няколко блока, които се реновират изцяло, но в тях не са настанени студенти, тъй като се извършват строително-ремонтни дейности. Единствените обновени и функциониращи общежития, където условията са много по-добри, бяха на УНСС, показа нашата проверка в района.

6,4 млн. лева в края на 2021 и още 10 млн. лева през април 2022 г. отпусна правителството за реновиране на студентските общежития. Всичките суми обаче все още не са усвоени и тепърва това ще става. През месец септември 2020 г. правителството предостави 66 млн. лева за ремонта на студентски общежития. През 2020 г. са усвоени едва 700 000 лв., а през 2021 г. – 26 152 209 лева. От справка в Министерския съвет става ясно, че ремонтите включват подобряване на социално-битовите условия на студентите и енергийната ефективност на сградите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече