В Турция: Лирата поевтиня с 19% спрямо долара, кризата може да нанесе щети и по еврото

0

Рязкото поевтиняване на турската лира през последните дни създава притеснения за лавинообразен ефект, който ще засегне и валути извън границата на Турция. Следващата може да е еврото, пише The Wall Street Journal, цитиран от money.bg.

От началото на годината лирата поевтиня с 19% спрямо долара и е напът да запише най-сериозния годишен спад от 2018 г. насам, когато турската валута загуби четвърт от стойността си. Срещу еврото, лирата загуби една пета от стойността си.

Централната банка на Турция се опита да подкрепи валутата, като почти изчерпи собствените си чуждестранни резерви и продаде милиарди заети долари, за да купува лири. Усилията обаче не дават желания резултат, особено през последните седмици.

    От 24 юли насам валутата поевтиня с нови 6,6% спрямо долара, което подхрани спекулации, че мунициите на институцията са на привършване.

Подновеният натиск създава притеснение относно възможността на Турция да плати заемите на чуждестранните си кредитори, които включват и европейски банки. По-слаба лира прави и вноса по-скъп и заплашва да намали апетита на Турция за стоки от Европа в момент, в който пандемията вече нанесе щети на търговията и производството в блока.

    „Ако ситуацията в Турция продължи да се влошава, това ще има ефект и върху еврото“, категоричен е Лий Хардман, валутен анализатор в MUFT Bank. „Еврозоната има по-силни търговски връзки с Турция, отколкото със САЩ“. Миналата година Турция се нареди на шеста позиция по внос на стоки от блока.

Европейските банки намалиха експозицията си към Турция след кризата от 2018 г. Но редица институции от Франция и Испания все още имат да получават огромни суми.

Турция подхрани търсенето на внос тази година, като намали лихвите и разшири достъпа до евтин кредит за домакинства и компании. Това е особено проблематично, тъй като идва в момент, в който страната печели все по-малко долари и евро заради кризата в туризма и спада на износа. Разликата между внос и износ расте, увеличавайки и дефицита по текущата сметка и нуждата от чуждестранна валута.

    Влошаващата се икономическа картина кара инвеститорите да се чудят дали държавата не се приближава към криза на платежния баланс, което ще остави Турция без възможност да плаща за внос от Европа или да плаща външния си дълг.

Закъсалата турска икономика и намаленото търсене на стоки от Европа ще създаде заплаха за възстановяването на Европейския съюз от пандемията, според инвеститори. Спекулациите са, че еврозоната ще се възстанови по-бързо от САЩ, отчасти заради по-ефективните мерки срещу пандемията. Това прати и еврото до 2-годишен връх срещу долара в края на юли.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече