„Газпром“: Цените на природния газ ще се повишат още преди зимата

0

Руският енергиен гигант „Газпром“ предупреди във вторник, че цените на газа вероятно ще се покачат над рекордните 4000 долара за 1000 кубически метра преди отоплителния сезон. Изявлението е факт, след като по-рано днес цената на газа на европейските пазари надхвърлиха границата от 2,5 хиляди долара за първи път от март насам.

„Бихме искали да отбележим, че на спот борсите в Европа цените на газа надхвърлиха границата от 2500 долара. Според консервативни оценки, ако тенденцията се запази, цените ще надхвърлят 4000 долара за 1000 кубически метра през зимата“, посочи „Газпром“, цитирана от ТАСС.

По-рано във вторник спот цената на газа в Европа на лондонската борса ICE надхвърли 2450 долара за 1000 кубически метра за първи път от 8 март. Това се случва на фона на нарастващите спот цени на газа в Азия, спирането на няколко съоръжения за производство и транспорт на газ в Норвегия за планирани ремонти до края на август, както и повишаващи се температури и намаляващо генериране на вятърна енергия в Европа.

Борсовата цена на газа в Европа на 7 март 2022 г. за първи път в историята достигна почти 3900 долара за 1000 кубически метра.

След изявлението на „Газпром“ цената на септемврийските газови фючърси на нидерландската борса TTF поскъпнаха с близо 9% към 239 евро за мегаватчас, достигайки най-високо ценово ниво от 8-и март насам. Рекордните цени на газа бяха достигнати за кратко на 7-и март 2022 г. на нива около 345 евро за MWh.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)

„Газпром“ също така съобщи, че за първите седем и половина месеца на 2022 г. е намалил износа на газ за страните извън ОНД с 36,2% до 78,5 млрд. куб. метра. От 1 януари до 15 август 2022 г. производството на компанията е намаляло с 13,2%, по предварителни данни, докато търсенето е спаднало с 2,3% за същия период.

От 27 юли газопроводът „Северен поток“ се използва с 20% от максималния си капацитет поради спирането на няколко газови турбини. Една от тях, произведен в Канада от Siemens Energy, беше изпратен в Монреал за ремонт. Заради санкциите на Отава срещу Москва производителят първоначално отказа да върне ремонтираното оборудване в Германия, но след многобройни искания от страна на Берлин беше решено да върне турбината. На 25 юли „Газпром“ обяви принудителното спиране на друг газотурбинен двигател в компресорната станция Портовая. Така в изправност остава само една турбина, напомнят от руския енергиен гигант.

Междувременно доставките на руски газ за Китай надвишават дневните договорени количества по газопровода „Силата на Сибир“.

Вчера Норвегия разкри, че доставя „всичкия възможен газ на Германия“, тъй като Берлин се стреми да намери алтернативни доставчици на газ преди зимата.

Осло прави всичко възможно, за да осигури на Берлин целия газ, който може да достави в момента, заяви в понеделник норвежкият премиер Йонас Гар Стьоре по време на съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц. Двамата политици се срещнаха вчера в Осло, за да обсъдят текущите предизвикателства, пред които е изправена Европа в момента, като норвежкият премиер посочи Берлин като „най-важния партньор на Осло в Европа“.

„Норвегия и Германия се радват на широкообхватно сътрудничество в енергетиката от много години. Сега разширяваме това, за да включим области като водород, улавяне и съхранение на въглероден диоксид, офшорна вятърна енергия, производство на батерии и други“, се казва в официалното изявление след тяхната среща.

Преди това германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че страната му ще се сблъска с предизвикателства по пътя си да спре енергийната си зависимост от Русия, като Берлин е готов да наложи данък върху цената на газа, за да предотврати фалита на свои компании като Uniper.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече