ГАФ СЛЕД ГАФ: Спират машините за гласуване?

0

И збирателната активност за страната е 9,18% към 11 ч.  като само Кнежа и Мъглиж не са подали информация. Най-активни са избирателите в Малко Търново – 45,43%, най-ниска е активността в Пловдив – 3,86%. Изборният ден протича нормално. Това обяви на пресконференция говорителят на ЦИК Росица Матева 4 часа и половина след началото на изборния ден.

Избирателната активност в София е 6,5%, съобщи за БТА Полина Витанова, председател на Общинската избирателна комисия. Гласували са 68 800 от общо 1 100 000 избиратели, посочи Витанова. За сравнение на първия тур на местните избори на 29 октомври към 11:00 ч. са гласували 8,6% или 90 933 души. 

До момента към ЦИК са подадени 7 жалби и 5 сигнала. Повечето са от компетентността на ОИК и са изпратени към тях по компетентност.

„Искам да призова СИК да поставят един печат върху бюлетините от машинно гласуване и да следят внимателно поставянето на 2 печата върху хартиените бюлетини. Избирателите да не дърпат бюлетините от машините, да чакат сигнала преди да ги вземат. Ако са гласували за 2 избора, двете бюлетини ще се отпечатат заедно. Дърпането, докато се отпечатват, предизвиква затруднение на машината“, посочи Матева. До СИК е изпратено обяснение, че при бяла машинна бюлетина или по-късо отрязана, ако не се установява вота на избирателя, той трябва да получи възможност да гласува втори път по избран от него начин.

ЦИК е съгласувала решения на ОИК за преустановяване на машинното гласуване в 20 секции. За 4 от тях е решено още вчера, като 2 са в Благоевград – заради нарушение на правилата при транспортиране. За останалите 16 машини днес са се получили различни проблеми.

„Основно дава грешка машината за флаш паметите и не може да бъде направена диагностика. При транспортирането по някаква причина са се разхлабили, отделението е затворено и няма как да бъде оправено“, обясни Матева. В няколко секции машината не разчита смарт картата или не разчита принтера, стана ясно от думите й.

Машинното гласуване в София може да бъде преустановено. Причината е, че в почти всички райони машините масово не изкарват разписки или дават смачкани. Това съобщиха от Общинската избирателна комисия. 

Все още има неработещи машини в „Триадица”, „Изгрев”, „Възраждане”, „Красна поляна” и „Кремиковци”. От Общинската избирателна комисия в София казват, че очакват указания от ЦИК как да процедират оттук нататък. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече