ГД „Ние идваме!“ разпространи „скандално“ писмо до Урсула фон дер Лайен

0

Гражданското движение „Ние идваме!“ разпространи „скандално“, според тях, писмо, за което твърдят, че е изпратено от главния прокурор Иван Гешев до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и редица европейски институции, и чрез което писмо, според движението, се вреди на страната ни. Във видео, изпратено до медиите, двама от лидерите на „Ние идваме“ Арман Бабикян и Николай Хаджигенов посочват:

„Скандалното писмо на главния прокурор Гешев и присъдружните му инструменти до най-висшите европейски институции опозорява България. За това е добре всички медии и сериозни политически фактори да обърнат внимание на това, че Иван Гешев вече се превръща и във външнополитическа щета, освен в наша вътрешнополитическа“, заяви Арман.Бабикян.

„Целият този жалък, тъжен плач, е по една-единствена причина: съборим ли Висшия съдебен съвет, махнем ли Иван Гешев от Прокуратурата и лакеите му там, Прокуратурата ще започне да работи като такава“, коментира  Николай Хаджигенов.

Арман Бабикян и Николай Хаджигенов призовават Висшия съдебен съвет да вземе отношение по казуса, въпреки предварително очаквания според тях резултат. 

Темата коментира днес и министърът на правосъдието Надежда Йорданова. Тя заяви, че е запозната с писмото на главния прокурор Иван Гешев, което той е изпратил до председателите на Европейския парламент и Европейската комисия и в което се казва, че е имало натиск от изпълнителната власт спрямо него:

„Запозната съм с това писмо. Считам, че поведението както моето, така и на управляващите коалиции, на колегите служебни министри, което настоява главният прокурор да носи своята отговорност за неизпълнението на закона, даже в някои случаи и за неговото нарушение, не е политически натиск. Напротив. Това е изпълнение на правомощията в съответствие с Конституцията и законите. Имам предвид изпълнението на министъра на правосъдието на правомощията в съответствие с Конституцията и законите“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече