Гербаджийската „Главболгарстрой“ опитва да докопа тлъста обществена поръчка. Вижте конкретните имена, замесени в аферата

0

В момента тече подготовката за грандиозна измама с обществена поръчка за половин милиард лева за нови газови сондажи в Чирен, която трябва да отиде в гербаджийската „Главболгарстрой“, пише Alarma.bg.

В първата част на разследването бе разкрито, че гербаджийската ГБС реално управлява държавната „Булгартрансгаз“, като в опита да се докопа до 500 000 000 лева поставя на карта живота на българите в региона на газохранилището в Чирен.

Зад гърба на шефа на държавното дружество Владимир Малинов продажни шефчета се опитват да променят изискванията към бъдещите кандидати в процедурата, така че те да паснат на техните началници в сянка от „Главболгарстрой“, основана от вече покойния Симеон Пешов, личен авер на Баце, посочват информаторите на медията.

Във втората част на разследването стават ясни и конкретни имена на участници в далаверата. Например, без знанието на Владимир Малинов началник на управление „Съхранение на природен газ“ Валери Петров се опитва да промени изискванията към бъдещите кандидати в процедурата, така че те да паснат на неговите началници в сянка от „Главболгарстрой“.

Мая Пенчева

Под ежедневните нареждания на Мая Пенчева, изпълнителен директор на ГБС, Петров вече е преминал всички морални граници. И не става дума само за харченето на държавни средства за облагодетелстване на една компания. Става дума за игра с човешки животи, пише Alarma.bg.

Пробитият държавен служител Валери Петров под давлението на Мая Пенчева от ГБС предлага да отпадне изискване към потенциалните участници да са извършвали „сондиране на сондажи чрез технология, която не влошава параметрите на газо-вместващите скални формации“.

Така, обаче, се създават предпоставки за погиването на част от сондажите, за компрометиране на газохранилището като стратегически обект за страната и така в крайна сметка ще бъдат застрашени живота и здравето на хиляди хора, на цял един регион.

Ето как специалистите обясняват това.

Пластовото налягане в основния подземен газов резервоар на газохранилището е аномално ниско. Именно затова сондирането на новите сондажи с технология, която не влошава параметрите на газо-вместващите скални формации, е от съществена важност при сондирането на новите сондажи в Подземно газохранилище „Чирен“.

От това зависят бъдещите продуктивни характеристики на новите сондажи, т.е. бъдещия очакван капацитет на разширеното газохранилище и безопасното протичане на самото сондиране.

С премахване на горното изискване се създава възможност за избор на фирма с незадоволителен опит и оттук – за възникване на безконтролно изтичане на газ, т.е. за риск за хората и природата и безвъзвратна загуба на съхраняван газ с всичките икономически последствия за „Булгартрансгаз“.

Проблемът на ГБС е, че нямат човешки и технически капацитет да извършат дейностите по бъдещия проект. Техният основен позитив е финансово мотивираната любов на Бойко Борисов и ГЕРБ към тях и приватизираната в мътни времена компания се възползва максимално от тази любов, казва източникът на Alarma.bg.

С протекцията на кадрите на ГЕРБ, оцелели след промените в предприятието, ГБС са взели на ръчно управление процеса по подготовка, обявяване и изпълнение на обществените поръчки.

Целта на компанията е да плаща за любовта на Борисов и ГЕРБ, и разбира се, да се облагодетелства в пълна степен от държавната хазна. Гербаджиите не се боят да залагат на карта живота и здравето на хиляди, особено след като кранчето от строителството на пътища пресъхна.

А ето и тьжната предистория на този проект:

Още през март 2022 г. той видя бял свят за първи път като 3 обособени позиции:

1.     Надземни съоръжения: КС с прилежащи съоръжения, ГИС, възли за сепарация, подгряване и осушаване и др.

2.     Сондажи: 10 бр. експлоатационни и 3 бр. наблюдателни сондажи, ремонт на сондажи, ликвидиране на сондажи, шлейфи и др.

3.     Газопровод от КВ „Бутан“ до ПГХ „Чирен“ с дължина 45 км и DN700.

И трите поръчки бяха обжалвани малко след обнародването им от няколко потенциални участника, един от които се свързва с Христо Ковачки. Оказва се, че този акт на Ковачки е само в ползата на държавата.

След спирането на процедурите от Комисия за защита на конкуренцията, „Булгартрансгаз“ ЕАД прекрати поръчките.

Това се оказа добре дошло за ГБС. Наследниците на вече починалия Симеон Пешов – Камен и Калин Пешови, са усвоили добре ченгеджийските похвати от баща си.

Те най-добре знаят, че риба се лови най-лесно в мътни води и в период на безтегловност за държавата се опитват да си гарантират спечелването на поръчка за над половин милиард лева. Това обаче ще има сериозни негативни политически и икономически последствия за страната. Какви ще бъдат те, очаквайте в следващи публикации.

УТОЧНЕНИЕ:

„Главболгарстрой“ е група от три големи строителни компании („ГБС – Инфраструктурно строителство“, „Главболгарстрой интернешънъл“ и „Главболгарстрой“), която е собственост на фамилията Пешови. Тя трайно е в триото най-големи строителни компании в страната, като често е и лидер.

Общите приходи на трите дружества за 2021 г. са над 690 млн. лв., като дори и да има трансфери между свързаните компании, то групата ГБС има най-голям оборот в строителството за 2021 г.

Сред инфраструктурните проекти на холдинга от последните години са магистрала „Струма“, пътят към Сърбия и отсечка от Видин до Ботевград, столичното околовръстно. Отделно е изпълнител по много ВиК и газови проекти. Активно развива свои инвестиции в жилищното строителство, често е строител и на производствените бази.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече