ГЕРБ с два варианта за цената на горивата

0

От ГЕРБ предлагат два варианта, с които държавата може да закупува горивата на по-ниски цени.

„От 27 февруари разлика в цената между сортовете Бранд и уралския нефт почти няма – те се движат около 0%. От началото на войната цената на уралския нефт драматично пада – до минус 40%“, обясни той на брифинг в централата на партията и показа графики на хода на цените през последните месеци.

Според него от началото на войната в Украйна българинът е мамен с 1 лев на литър, защото „Лукойл Нефтохим“ преработва уралски нефт, а не Брент.

Добрев заяви, че затова от партията предлагат две решения, с които не се нарушава конкуренцията, но в същото време пазарната цена ще се нормализира и ще падне на 2,50 лв. на литър. 

Първото им предложение е БЕХ да конкурира компанията „Литаско“.

“Държавата ще купува от руските барели, ще плаща на „Лукойл Нефтохим“ по 10- 20 стотинки и БЕХ ще получи горивата. Крайната им цена ще бъде 2,50. А БЕХ ще ги продава на бензиностанциите на 2,50 лв. Така не се нарушава конкуренцията“, обясни първия вариант той.

При вторият от ГЕРБ предлагат да се сложи акциз в рамките на 1 лева преди преработката на горивото.

„Държавата го прибира в държавния бюджет  и оттам компенсираме 1 лев на литър за всеки – служебна кола, транспортна фирма, тирове, автобусни превозвачи. Така се нормализира пазарната цена и пада на 2,50“, поясни Делян Добрев и пресметна, че така в държавата ще влизат 3,5 млрд. лева на година.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече