ГЕРБ увери президента, че веднага ще върне втория мандат

0

Президентът Румен Радев подчерта на срещата с парламентарната група на ГЕРБ-СДС, че стават все повече предизвикателствата за намирането на формула за конструирането на редовно правителство.

Радев постави за пореден път въпроса с необходимостта парламентът да актуализира държавния бюджет.

„Множат се предизвикателствата и пред парламента, и пред политическите партии за намиране на формула, която да гарантира конструирането на устойчиво парламентарно мнозинство, което да излъчи съответно управление на страната в рамките на редовен кабинет.

В същото време парламентът е изправен пред друго предизвикателство – да вземе отношение по важни за всички българи въпроси, касаещи предстоящите здравна и миграционна криза“, каза президентът.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова повтори позицията, че ще върнат втория мандат веднага. Тя посочи и другата си позиция, че това не бива да бъде обвързвано с темата за актуализацията на бюджета и че мястото за обсъждане на актуализацията на бюджета е Народното събрание

„Нашата парламентарна група многократно… е заявявала, че при връчването на втория проучвателен мандат ще го върнем веднага, без да представяме състав и структура на Министерския съвет в сроковете по Конституция“, каза тя.

Позицията  на ГЕРБ за връщане на мандат при получаването му потвърди и Даниел Митов от партията.

На влизане за допълнителните консултации при президента Румен Радев той каза още:

„На служебния кабинет вчера му беше гласуван вот на недоверие заради казуса Кирил Петков и заради предлаганата актуализация на бюджета. Ако този кабинет беше редовен, вчера гласуването на парламентарно представените партии показа, че има мнозинство за вот на недоверие на служебния кабинет по казуса Кирил Петков, който е назначен в противоречие на Конституцията“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече