Гечев: Ето защо млякото, което струва лев, стига до нас за 3,63 лв.

0

Министърът на земеделието обясни защо млякото, което струва лев, стига до нас за 3,63 лв. 

Магазинната мрежа в България е с особена структура и не прилича на никоя друга. Тук има аномалии по цялата система, в която като че ли този път много от играчите на пазара прекалиха и не разбраха, че прекалиха. Коментара направи пред бТВ земеделският министър Явор Гечев след анализите на служебната власт,

които установиха надценки в магазини и търговски вериги, достигащи 100%.

В четвъртък Министерският съвет отчете, че са направени над 1000 проверки на различни институции, които са засекли стотици нарушения и нелоялни практики и заговори за съмнения за „необосновано високи печалби при храните“.

Той даде пример с млякото. „То се изкупува около 1 лв.

Обработва се, събира се от мандрите някаква добавена стойност, защото има опаковка, пастьоризация, транспорт. Доставя се до магазинната мрежа на цени под 2 лв., на щанда е 3,63 лв.

А сиренето например – 400 грама, вакуумирано, няма добавена стойност –  50 до 100% разлика в магазинната мрежа и цената нагоре“, обясни Гечев.

Той добави, че у нас няма механизми и се подготвят наредби, с които да се следят нелоялни търговски практики.

„При вносните стоки всички големи търговски вериги пазаруват еднакво за цяла Европа. В България се наблюдават един – двама посредници по веригата, а в някои от западните държави няма посредници“, каза министър Явор Гечев и подчерта, че това не е нормална практика. Според него така се изкривява статистиката за печалба. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече