Главчев за срещата на НАТО: В българската позиция няма изненади

0

Лидерите на 32-те страни-членки на НАТО се събират във Вашингтон, където ще отбележат 75-ата годишнина от създаването на най-голямата организация за сигурност в света. България е представлявана от служебния премиер Димитър Главчев.  

След пристигането си той заяви, че в позицията на България на срещата на НАТО няма нищо изненадващо. 

България няма да излиза от рамките на решенията на Народното събрание и няма да пращаме войски в Украйна, уточни премиерът Главчев преди началото на срещата на НАТО. По повод съдържащото се в позицията предложение, че страната ни може да предостави 80 млн. евро на Украйна, премиерът заяви, че това може да стане само с решение на Народното събрание. Ето какво каза още той:

„Да може да бъде отпусната преди всичко, не само да бъде променена, може да не бъде отпусната. Отделен въпрос е, че е проблем дали да бъде в рамките на 2-та процента, които са в БВП за отбрана, може да бъде и извън него. Всяка страна може да реши дали 2-та процента да са само за национална сигурност отпуснати и извън тези 2 процента да бъдат отпуснати средства, които да са помощ за Украйна, което не е казано, че са в пари.

Това може да бъде във военно оборудване, може да бъде в обучение. Още веднъж повтарям – това е политически ангажимент, който да показва какво е отношението на държавите членки към това, което се случва в Украйна“..

На въпрос дали допуска създаването на правителство в България с втория и третия мандат Главчев отговори:

„Това е изцяло в рамките на политически представените партии в парламента на България, това е в техни ръце. Иначе знаете, че аз от самото начало казвам – няма нищо по-хубаво от редовно правителство. Даже казах, че най-добре е с първия мандат, тъй като най-малко време ще отнеме. За мен е добре да положат усилия, да се опитат с втория или с третия, защото задължително е да има редовно правителство, проевропейски и проатлантически насочено“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече