Горанов: Последната актуализация на пенсиите ще предизвика бунтове през октомври

0

По-скоро да. Така отговаря бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов на отговор дали е могло да се направи нещо, за да се смекчи инфлацията пред Труд.

„Мерките за компенсиране на растящите цени на енергоносителите и най-вече електрическата енергия закъсняха. При положение, че близо 70 на сто от електроенергийните мощности са изцяло държавни, можеше още в средата на 2021 г. да се създаде механизъм за преразпределяне на печалбите им. По този начин натискът върху бизнеса и от там към производствените цени щеше да бъде по-плавен и нямаше да се оплакваме, че имаме двойно по-висока от средната инфлация в Еврозоната. Препоръчвам на служебното правителство по-бързо да разпише подзаконовата нормативна уредба, за да уреди механизма за компенсация на цените на електроенергията за бизнеса, който беше предложен от ГЕРБ и гласуван с актуализацията на бюджета за 2022 г.“.

„Въпросът с пенсиите винаги е бил много чувствителен, защото доходите на много от пенсионерите не покриваха и не покриват основните им нужди. В името на справедливостта и с ясното съзнание, че казаното от мен няма да бъде прието безкритично смятам, че през последните две години бяха направени всички възможни усилия да бъде разрушен установения в края на 20 век модел“, каза Горанов.

„С измененията, които се направиха и най-вече с преизчисленията, които ще се приложат от 1 октомври тази година, връзката между пенсията и осигурителния принос на лицата ще бъде драматично нарушена. Не искам да съм лош пророк, но това което се направи по време на последната актуализация на бюджета ще предизвика бунтове през октомври. Що се отнася до фискалния ефект, той е доста сериозен“, коментира бившият финансов министър.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече