Горещниците вдигат живака до 32 градуса

0

Най-горещите дни в годината ще вдигнат живака на термометрите до 32 градуса, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев.

Така наречените горещници са на 28, 29 и 30 юли. От климатична гледна точка те са върхът на най-високата точка на средните годишни температури, каза той. Най-горещите дни в Бургас и Варна ще донесат слънчево и топло време. Максималните температури по морето ще бъдат от порядъка на 30-31 градуса, а минималните – 19-20 градуса. „Отново ще имаме така наречените влажни тропични нощи. Особено когато няма вятър, а такъв по време на горещниците не се очаква.

В Пловдив температурите ще бъдат около 32 градуса, а в столицата ще бъде малко по-хладно – между 27 и 29 градуса и без валежи“, казва още професорът. Народното поверие гласи, че каквото е времето през тези три дни, такова ще бъде времето през зимните месеци. Всеки ден отговаря за съответния месец. В старите книги, които съм чел, пише, че колкото по-горещо е, толкова по-люта ще е зимата. И обратното – колкото по-дъждовно и прохладно е през съответния горещник, толкова по-меко и дъждовно ще е през съответните зимни месеци.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече