Гръцката полиция е предотвратила девет опита за умишлени палежи в област Атика

0

Само в рамките на два часа днес гръцката полиция е предотвратила девет опита за умишлени палежи в района на Авлона в област Атика, както и в подножието на планината Парнита. Властите съобщиха, че прокуратурата разследва съмнения за организирани палежи в Гърция.

Министърът за борба с климатичните кризи и гражданска защита Василис Кикилиас заяви, че някои от пожарите се разпространяват заради силния вятър. Но в много случаи става дума за умишлени палежи. Той отправи закана към подпалвачите, че ще бъдат наказани с цялата строгост на закона:

„Това, което се случва, е не само прекалено, но жестоко и престъпно. Открихме камион, за който има подозрения, че се използва за палежите. Извършват се арести. Уверявам ви, че пожарната и преди всичко гръцката полиция и Агенцията за национална сигурност ще направим всичко, за да заловим подпалвачите. Извършвате престъпление срещу държавата. Няма да се скриете. Ще ви намерим и ще отговаряте през съда“, категоричен е министър Кикилиас.

Властите в Гърция се страхуват от гнева на жителите в района на Александруполис, където имаше случай на граждански арест на мигранти, обвинени от местните жители, че участват в палежите.

В област Родопи днес все още е обширен пожарният фронт, но има частично овладяни огнища. В района на Кавала остава проблемът с вятъра, който разпалва нови огнища. За едно денонощие в страната са пламнали 93 пожара.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече