Гърция очаква 10 млрд. евро приходи от туризъм

0

Приходите от туризъм в Гърция до месец август са достигнали половината от нивата на 2019 г., заяви  гръцкият министър на туризма Василис Кикилиас. Гръцкият туризъм, който представлява около една пета от икономиката на страната, претърпя най-лошата си година в историята през 2020 г., като едва 7 милиона посетители донесоха приходи от 4 милиарда евро, предава Ройтерс.

По думите му от януари до август пристигащите в страната са нараснали със 79,2%, а съответните постъпления са нараснали със 135,7% в сравнение със същия период на 2020 г., което съответства на 50% от постъпленията за цялата 2019 година“,

„На път сме да постигнем приходи от над 10 милиарда евро“, коментира той.  След като Гърция отмени повечето от ограниченията си, свързани с пандемията, през това лято в страната пристигнаха голям брой чуждестранни посетители. Кикилиас добави, че септември, октомври и ноември също са били натоварени месеци. Гърция залага на туризма, за да стимулира икономическото възстановяване, след като рецесията през миналата година доведе до спад на БВП с 9%. В проектобюджета си за 2022 г. правителството прогнозира, че икономиката ще нарасне през 2021 г. с 6,1% тази година.

Миналата седмица Европейската комисия преразгледа икономическите си прогнози за Гърция като вече очаква икономиката на страната да нарасне с по-бързо темпо от 7,1% тази година.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече