Гърци нападнаха с чукове фирма, която не поддържа добре пътищата край Атина

0

Членове на гръцката анархистка групировка „Рубикон“, въоръжени с чукове, нападнаха офисите на компанията „Атики одос“, която експлоатира околовръстния път на гръцката столица Атина, съобщи телевизия Скай.

„Атики одос“ беше напълно блокиран в началото на миналата седмица заради най-обилния снеговалеж в Атина от 2008 г. насам.

Във вторник сутринта група от около 8 души е причинила значителни щети на будката на портиера и на офисите на компанията. Полицията ги е задържала.

По-рано членове на движението „Рубикон“ извършиха нападение и в сградата на гръцкото министерство на гражданската защита, като разпръснали позиви и написали лозунги на входа.

Нападението идва въпреки, че от компанията обещаха да изплатят компенсация от 2 хиляди евро на всеки от автомобилите, които бяха блокирани в нощта срещу 25 януари на пътя заради обилния снеговалеж в района. Компенсацията е била поискана от премиера Кириакос Мицотакис и компанията се е съгласила.

Според оценки, съобщени от говорител на правителството, на пътя са били блокирани поне 1200 автомобила, в които все още е имало около 200-300 души.

Цяла нощ части на гражданската защита и на армията са работили за освобождаване на блокираните на пътя превозни средства, някои от които са останали в снега в продължение на 20 часа. В операцията са участвали 232 спасители с 38 коли и 3 специални машини. На блокираните са били раздадени 1040 одеяла, 4500 бутилки вода, 570 порции храна, 120 сандвича, 200 кроасана, 160 шоколада и 40 коняка. Все още блокирани остават стотици превозни средства. Около 300 души са били превозени с влак до хотели на международното летище „Елефтериос Венизелос“.

На атинското летище „Елефтериос Венизелос“ много полети се извършваха със закъснение, а други бяха отменени. Имаше и прекъсвания на електроснабдяването на много места, включително в Атина, заради претоварване на трансформаторите. Властите се безпокояха и от нарасналото общо потребление на електроенергия, въпреки че работеха всички налични мощности.

Бяха затворени училищата, както и частните предприятия с изключение на хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите и другите услуги със значение за преодоляване на последствията от лошото време. Не се извършваха курсовете от пристанищата Пирея, Рафина и Лаврион заради силните северни ветрове, които в Егейско море достигат до осма-девета степен по скалата на Бофорт.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече