Г-7 ще съперничи на Китай с грандиозен инфраструктурен план

0

Лидерите на Групата на седемте богати демокрации се караха в събота как изрично да увещават Китай за правата на човека в предстояща съвместна декларация.

На частни срещи, публични изявления и основни брифинги с репортери, всяка държава изтъкна позицията си през втория ден от годишната среща на върха на Г7, проведена тази година в Югозападна Англия.

САЩ излязоха по-рано, като заявиха пред репортери, че ще имат приоритет, като в текста посочват принудителния труд от Китай към уйгурите и други малцинства в Синдзян. А Канада публично изрази желанието да изброи имената на двама граждани, които Пекин задържа в отговор на ареста на Канада на изпълнителния директор на Huawei.

„Тази сутрин трябваше да навлезем малко по-дълбоко в някои от по-предизвикателните елементи в рамките на Г7, позиционирайки колко трябва да се приложи натиск и да дали да се назоват някои от действията, които Китай предприема“, каза висш служител на американската администрация.

Докато САЩ и европейските им съюзници са единодушни относно необходимостта да се справят агресивно с поведението на Китай в областта на правата на човека – дори съвместно да санкционират страната през март заради отношението й към уйгурите в Синцзян – те се разминаха в това каква реторика да използват спрямо Пекин, понякога поради различни икономически съображения.

Например ЕС преди това сключи инвестиционна сделка с Китай, въпреки че по-късно постави споразумението на изчакване на фона на нарастващото напрежение с Пекин. 

Според високопоставения служител на американската администрация Франция подкрепя широко отделянето на Китай заради практиките му на принудителен труд, но дипломатите от ЕС, Германия и Италия са по-колебливи. 

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че дискусиите за Китай са „много увлекателни и интересни“ и подчерта нейното мнение, че Г7 трябва да се стреми да постигне баланс.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече