Данъчната кампания за София започна

0

Местните данъци и такси в София могат да се плащат онлайн от днес, а от утре – 24 януари, и на каса в районните данъчни отдели, по банков път или чрез финансови посредници, съобщиха от Столичната община.

Срокът, в който може да се ползва 5% отстъпка за данък сгради и данък МПС е 30 април 2022 г., при условие, че цялата дължима сума бъде внесена наведнъж. До края на април т.г. е крайният срок и за първата вноска на такса битови отпадъци, допълват от дирекция „Общински приходи“ на общината.

От 8 януари т.г. в София вече може да се плаща данък МПС за 2022 г. За изминалите две седмици собствениците на превозни средства, регистрирани в столицата – физически и юридически лица са платили над 6 млн. лв. за колите си. 

През цялата минала 2021 г. внесеният в бюджета данък МПС е общо 112, 2 млн. лв., от които 64 млн. лв. са от физически лица. 

132 млн. лв. са внесени в хазната на София през м.г. като данък недвижими имоти (ДНИ). От тези средства 62 млн. лв. са платени от физически лица – собственици на имоти.

Ако плащате местните си данъци и такси на части, сроковете, в които това трябва да се направи, без да се начислява лихва за забавяне, са:

  • Данък недвижими имоти и данък МПС:
    30 юни – първа вноска и 31 октомври – втора вноска.
  • Такса битови отпадъци – четири вноски:
    30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

Ставките за местните данъци и такси не са променени и са същите като през миналата година.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече