Да преоткриеш професията на фермера

0

В Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог възпитават младите хора никога да не прекъсват връзката със земята и природата

В Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог учат под мотото „За печелившо българско земеделие“. Тя е единствената по рода си за региона и вече почти 60 години осигурява необходимите кадри за Благоевградско и за цяла България. Училището обучава своите възпитаници по четири традиционни професии – „Монтьор на селскостопанска техника“, „Фермер производител на селскостопанска продукция“, „Техник растениевъд“ по специалност „Растителна защита и агрохимия“, а вече четвърта година – и машинни оператори. Стратегията на училището е да обновява професиите и специалностите си според изискванията на пазара на труда, затова за учебната 2021/2022 ще обяви прием за актуалната професия „Агроеколог“, която среща подкрепа от местни работодатели.

По време на своето обучение учениците получават трета степен на професионална квалификация и възможност да придобият правоспособност за управление на моторно превозно средство категория „В“, „Т“, „Твк“ и „С“.

„Имаме модерна материално-техническа база и разполагаме с всички условия, за да разширим обучението за придобиване на правоспособност за управление на МПС в категории „Твк“ и „С“ на вече завършилите наши ученици и на външни хора“, разказва за плановете си директорът на гимназията Татяна Динчева. Тя ръководи училището от началото на  учебната 2020/2021. Преди това повече от 10 години преподава математика, информатика и IТ в  професионалната гимназия. – Разполагаме с всичко необходимо – условия, база, учебни планове и с високо квалифицирани учители, за да обучаваме желаещите да управляват селскостопанска техника и прикачен инвентар, както и камиони.“

С близо 1,4 млн. лв. е обновена базата на училището от Община Разлог по ОП „Региони в растеж“ през 2019 г. Санирани са главният корпус, общежитието и физкултурният салон, подновени са покривните конструкции на сградите в училището, ремонтирани са кабинетите, лабораториите и работилниците, подновено е отоплението и кухненското оборудване за нуждите на училищния стол. Училището разполага и с два нови леки автомобила, два нови трактора с нужната прикачна техника, закупени са и модерни металорежещи машини с ЦПУ. Гимназията има и напълно обзаведен компютърен кабинет.

Сред новите придобивки е и изградената миналата година 3D-лаборатория. „Закупихме четири 3D принтера, които са комбинирани, и включват принтер, скенер и копир с възможност да се види получената на компютър визуализация и да се изработи в триизмерен план. Учениците могат да сканират части и детайли, които са им зададени по специалния предмет, а след това да ги принтират и произвеждат, което е необходимо за професията на машинните оператори“, обяснява Татяна Динчева. Училището разполага и с автосимулатор с реални размери за учебна цел, който се ползва безплатно от учениците и им помага в първите стъпки по управление на автомобила.

22 са педагозите в професионалната гимназия. Те преминават обучение за работа с платформата „Майкрософт Тиймс“ и много бързо преодоляват страховете си за работа в електронна среда. „В професионалните гимназии имаме много специфични предмети, които се различават от тези в общообразователните училища и бе малко по-трудно да се синхронизира и преподава в електронна среда – обяснява директорката. – По специализираните предмети, като този по земеделска техника например, учителите трябваше сами да разработят уроците и да ги качват в платформата, но това също не ги затрудни. Обучението от разстояние отприщи възможността пред учителите да творят и да търсят в морето от информация това, което имат като опит и им е нужно, за да могат да го поднесат на учениците. В бъдеще конкуренцията между педагозите няма да е малка и те ще имат поле за професионално развитие. И сигурно няма да е далеч времето, когато и учениците ще могат да избират своите учители, които се справят по-добре.“

Днешното поколение ученици са носители на една нова култура – визуалната, и сега им е интересно, че могат да използват в час дори мобилните си телефони. Така могат бързо да  решават тестове, да изработват интерактивни презентации, видеа, да си спазят сроковете,  чакат си с нетърпение оценките, за да видят как са се справили. „В глобалния свят вече няма граници и едно дете може да се включи в час отвсякъде – имахме такъв случай с ученик, който беше заминал с родителите си във Франция и „влезе“ в час оттам. Въобще хартиеният носител вече няма такава тежест, каквато имаше допреди няколко месеца – категорична е Татяна Динчева. – Само преди година се чудех как ще е възможно децата да идват на училище с една раничка, а не с куп тежки учебници и тетрадки. Всичко това е много положително, но единственото ми желание е да се случва присъствено, защото живият контакт и психологическият обмен с нищо не могат да се заменят.“

ПГМСС установява близки връзки със земеделски гимназии от цялата страна покрай участието в съвместни проекти, насочени  в областта на  земеделието по програма „Еразъм+“. Досега гимназията в Разлог е участвала в 5 такива проекта за провеждане на производствени практики в чуждоезикова реална среда: 3 от тях са самостоятелни и два – в консорциуми със сродни училища. По тях е осъществена мобилност на общо 80 ученици предимно в малки семейни биологични ферми в различни части на Италия – Умбрия, Тоскана.

„Видях на практика положителното въздействие на тези обмени върху учениците – твърди директорката Динчева, която е ръководител на проектите. – Професиите, свързани със земята, са не само традиционни, а изконни и непреходни, и затова ми се иска те да бъдат преоткрити. Работейки 20 дни в биологични ферми, учениците се връщаха удовлетворени, че са успели да покажат своите знания и умения от училище. От това, че италианските фермери бързо им се доверяваха при работа с прикачна техника, за да се върнат в България с гордост от това, че са фермери. Работеха в семейна ферми с повече от 100-годишна история и традиции, някои от тях със затворен цикъл с къщи за гости, малки ресторантчета и фермерски магазинчета. Работеха и в други малки, компактни стопанства за производство на компост и биоторове, маслини и зехтин, малки мандри за производство на ненадминати по качество италиански сирена, рикота и моцарела.

Огромен е опитът, който придобиваха учениците по проектите „Еразъм“, насочени към производството на продукти от биологично и биодинамично земеделие, работа в биологични ферми и свързани изцяло с чистата храна, опазване на околната среда и работа в малки, специализирани ферми, които доставят тази чиста храна. Те не търпят отлагане и в тях е бъдещето“, убедена е Татяна Динчева. Тя се надява да продължат да работят по „Еразъм“ след приключване на пандемията, която е осуетила една от мобилностите им.

ПГМСС е  училище, към което има зелени площи, подходящи за обучение на открито, овощна градина, която е  около сградата, оранжерия, площи, върху които се отглеждат традиционно боб и картофи за нуждите на стола. В него децата могат да обядват с купон от 1,50 до 2 лева и получават тристепенно меню, приготвено с отгледаните на място екологично чисти продукти.

Гимназията е „зелена“, модерна и дигитална и ръководството има амбициите да я превърне в иновативно училище.

220 са учениците в дневна  форма на обучение, обучават се ученици и  в самостоятелна форма. Децата идват от целия регион – не само от близките общини, но и от Белица, Якоруда, Гоце Делчев, както и от населени места около Велинград. Превозването им се извършва по график от един по-голям автобус и един микробус, който се ползва за по-труднодостъпните населени места. Училището разполага и с общежитие, което след ремонта прилича на хотел – стаите са като апартаменти с кухненски бокс. Навсякъде има интернет покритие, децата са подсигурени с технически устройства и сега се наваксва при обучението в електронна среда. Почти на 100% са обхванати учениците след получаването на трансфер от МОН за допълнителни технически устройства и интернет свързаност, насочена към децата от уязвимите групи. Сформиран е екип от компетентни учители, които да оказват съдействие на децата и техните родители за бързо включване в платформата, за да не се възпрепятства работата и нормалното провеждане на часовете.

Възпитаниците на ПГМСС винаги участват в състезания като „Млад фермер“ и някои от тях са приети за студенти в Аграрния университет в Пловдив още преди да са завършили гимназията. Тя получи предновогодишна добра новина, която даде  повод за гордост на цялото училище – поредни отличени ученици в национален конкурс. Двама са с награди от „Моето стопанство II“ – част от съвместната кампания „Супер фермер“ на Министерството на земеделието, храните и горите и Министерството на образованието и науката. Учениците представят отлични иновативни проекти за стартиране на бизнес в направление „Растениевъдство и животновъдство“ и предложиха творчески решения за развитието на земеделието в района.

Доста ученици продължават образованието си в Лесотехническия университет, както и във Ветеринарномедицински факултет на Тракийския университет в Стара Загора. Аз Буки

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече