Два варианта за учениците при COVID вълната през февруари

0

Най-големият проблем за образователната система е, че не се знае какво ще се случи през февруари с новата вълна, заяви просветният министър акад. Николай Денков. Той очерта два възможни варианта за учениците за началото на следващата година.

„Трябва да имаме ясен план, който не е готов в момента, при който училищата или да не бъдат затваряни, или ако са затворени да бъде за съвсем кратко и с ясен план как се излиза от локдауна, така че всички ученици бързо да се върнат обратно в клас“, каза акад. Денков. Той подчерта, че ще даде своето мнение каква да бъде стратегията за затваряне на училищата, но крайното решение ще бъде на здравния министър. Акад. Денков призова да бъде разработен механизъм, при който екипите на МОН и МЗ да работят заедно решение за образователната система, така че тя да не става жертва на пандемията. „Не трябва опазването на здравето да бъде за сметка на образованието. Трябва да се намери начин да се опази здравето без да страда образованието“, категоричен е той.

Те трябва да се разберат и кой ще поръчва тестовете за учениците, ако скринингът продължава и следващата година. Досега МЗ имаше тази грижа. Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров обаче заяви, че повече нямало да правят това и прехвърлиха това задължение на МОН. Образователното ведомство обаче няма право да извършва подобни обществени поръчки. Акад. Денков обясни, че е изпратил писмо до Министерски съвет и от там Правната дирекция не е дала разрешение МОН да закупува тестове за учениците.

Осигуряването на безопасна среда е и една от задачите, с която министърът ще се захване веднага. „Бюджетът и пандемията са двете неща, с които трябва да се захванем веднага без отлагане заедно със здравния министър и министъра на финансите“, каза акад. Денков.

От ведомството вече представиха своето предложение на бюджета за образование през 2022-а предстоят разговори с министъра на финансите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече