Две от партиите предлагат увеличение на прага за регистрация по ДДС

0

Увеличаване на прага за задължителна регистрация по ДДС предлагат от „Демократична България“ и от „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Двете коалиции имат идентични мотиви, но предлагат различни нови по-високи прагове.

В момента задължителната регистрация по ДДС идва с оборот от 50 хиляди лева годишно, което според експертите е твърде нисък праг и сериозна административна тежест пред бизнеса. Две политически сили припознават тази теза. Едната е „Демократична България“, а  един от вносителите на законопроекта е депутатът Мартин Димитров:

„Това означава обороти над 4 хиляди лева на месец. Ами, то кой няма 4 хиляди лева на месец оборот. Това налага горе-долу всички да се регистрират.“

Затова предложението на „Демократична България“ е за праг от 166  хиляди лева годишно, обясни Димитров като препрати към европейска директива, която става задължителна през 2024 година.

Същевременно Мария Капон от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ е  един от вносителите на праг от 200 хиляди лева, число, което е обмислено и от „Демократична България“.

Ще се стигне ли до позитивен развой?

„Аз видях такава воля в срещата, която имахме с „Има такъв народ“ по политики, затова, че те декларираха, че това е една и от техните цели. Разбира се, при тях е 100 хиляди лева задължителната регистрация оборот, така че ще трябва да стигнем до някаква точка на кипене, при която да можем да направим това увеличение на прага“, каза Капон. 

И Капон, и Димитров са убедени, че негативен ефект върху фиска няма да има, позитивен – най-вероятно да:

„Подобряването на контрола в по-големите компании ще доведе до по-добра събираемост не само с ДДС, но и с останалите данъци“, отбеляза Мартин Димитров.

Междувременно от БСП са внесли други промени в Закона за ДДС, според които медикаментите от позитивния списък се облагат с деветпроцентна ставка вместо настоящите 20 на сто.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече