Две трети от заразените с Омикрон в Англия вече са прекарали Covid-19

0

Проучване в Англия показва, че две трети от заразените наскоро с варианта Омикрон са казали, че вече са били заразени по-рано с Covid-19.

Проучването по програмата React, която прави оценки в реално време за разпространението на заразата, е извършено сред хиляди доброволци в Англия. На практика проучването не е довършено, защото са необходими повече данни, за да установи колко точно са били повторно заразени, но резултатите досега показват определено кои групи хора е най-вероятно отново да се заразят с Covid-19.

Сред тези групи са здравните и социалните работници и домакинствата с деца или там, където живеят повече хора под един покрив.

65% от заразените доброволци са заявили, че преди това са давали положителен тест за Covid-19. Почти всички от тях сега са били заразени с Омикрон. Няма яснота колко от доброволците, дали положителна проба, са напълно ваксинирани. Две дози ваксина не дават достатъчно защита срещу Омикрон, макар и да предпазват срещу сериозно заболяване.

Професор Пол Елиът от лондонския Имперски колеж, който е директор на програмата React, заяви, че в момента се наблюдава растящо разпространение на вируса сред децата след подновяването на учебните занятия и при по-възрастните хора, а това може да доведе до увеличение на хоспитализациите.

Директорът на Агенцията за здравна сигурност Джени Харис каза, че ваксинирането си остава най-добрия начин срещу сериозно заболяване и хоспитализация и призова неваксинираните и имащите право на бустерна доза да побързат.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече