Деница Сачева: Служители на затворени бизнеси ще могат да разчитат на 24 лева на ден

0

„Ще направим така, че да помогнем на всички с мерките. Продължаваме с патронажната грижа, мерките 60 на 40, 80 на 20“, това заяви на брифинга за новите мерки срещу COVID-19 министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.  

„За родителите, които ще гледат децата си в този период, помощта може да се ползва, като средният доход на член от семейството трябва да е 915 лв. Ако родителите са в неплатен отпуск могат да ползват 610лв. минимална работна заплата. Условията за помощите са публикувани на сайта на Агенцията за социално подпомагане“, допълни още тя.   „Схемата за детегледачки продължава. Родителите в заетост могат да кандидатстват за детегледачки също“, информира още министърът.   „При училищата ще продължат мерките по-дълго. Вероятно детските градини ще отворят след Нова година“, каза още Сачева.   „Приехме нова помощ, мярка за затворените бизнеси, изплащане на компенсации. Ще могат да разчитат на 24 лева на ден работещите по 8 часа на ден. За тази помощ ще може да се кандидатства още от понеделник. Помощта ще се изплаща директно на работниците и служителите, те ще трябва да са в неплатен отпуск. Работодателите трябва да приготвят списък на тези работещи. Тези мерки засягат общо 356 000 души“, обяясни Деница Сачева.   Обезпечаването на всички мерки ще ни струва общо около 300-400 млн. лева.

Продължава мярката за плащане на 1000 лева на всички медици, до момента са изплатени над 89 000 възнаграждения. Ще продължи подкрепата за общопрактикуващите лекари.   Увеличението на средствата за лекари става 240 млн. лева, каза още Сачева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече