Денков и Габриел: Целта е приемане на еврото на 1 януари 2025 г.

0

Целта на България е приемане на еврото на 1 януари 2025 година. Това потвърдиха премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел.

Проблемът с приема на България в еврозоната е, че инфлацията продължава да надскача допустимите критерии за прием и смяна на валутата, като амбицията на правителството е най-късно до края на годината тя да бъде овладяна в допустимите норми.

По отношение на ротацията отново не се чуха конкретни имена на министри, които ще бъдат сменени.

„Първите стъпки на ротацията са заложени още, когато направихме споразумението, как и кога ще се случи тази ротация. Направихме и лидерска среща, на която бяха обсъдени принципите. Това, което не сме започнали, е да обсъждаме конкретни имена, защото в момента правим анализ на работата на министрите по изпълнението на програмата. Всичко върви спокойно, конструктивно, аз съм оптимист в това отношение”. Това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти.

„За мен е важно да бъде завършен анализът, да имаме яснота за свършената работа от всеки един от министрите. Важно е да имаме яснота къде сме се справили със заложените срокове в управленската програма”, допълни вицепремиерът Мария Габриел.  

Преди ротацията: Министрите са готови да получат оценка за работата си

По отношение на новите конституционни съди, избрани от парламента, Денков каза, че са спазени процедурите и поздрави избраните.

„Ако е имало оценки на тяхната дейност, това е се случило по време на обсъжданията, с които се обсъждат кандидатурите и се задават въпроси. Не е наша работа да прави оценки”, каза Денков.

Ръководните постове в държавните регулатори трябва да бъдат попълнени, коментира още премиерът.

Денков беше помолен и за коментар по отношение на това, че „Възраждане” оглави комисията за контрол на службите.

„Системно виждаме антиевропейски позиции на „Възраждане”. Да, имам своите притеснения, но този въпрос се решава в НС”, каза Денков.

По отношение на Еврозоната, премиерът подчерта, че целта е 1 януари 2025 година.

„Работим за тази цел, защото ако ние не действаме активно, с високо темпо, ще бъдем в ситуация от последните години, в която то самичко няма да се случи. Някой трябва да го свърши. Ако бъде отложено с 6 месеца, защото не сме покрили инфлацията, това е нормален процес, няма нищо фатално. Ние вървим по програмата, която ще ни доведе до крайния резултат – еврото да бъде основната валута, с която си плащаме в България”, каза Денков.

„Влизането в еврозоната остава висок приоритет за страната”, каза Мария Габриел. Тя подчерта още, че предстоящите евроизбори са важни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече